BiH najlošija u regiji po pitanju sloboda i osnovnih ljudskih prava

Brojni faktori su doveli do smanjenja nivoa sloboda u BiH

29.04.2024. 14:00
  • Podijeli:
zastava bosne i hercegovine, bosansko-hercegovačka, bosanska zastava, BiH - shutterstock-6603dbaa557a4.webp Foto: Shutterstock

Bosna i Hercegovina je u protekloj godini nazadovala o pitanjima sloboda i osnovnih ljudskih prava. Globalno stanje temeljnih prava se pogoršalo najviše u zadnjih deset godina, navedeno je u novom izvještaju nevladine organizacije za ljudska prava "Freedom House" iz Vašingtona. Od mogućih 100 poena Bosna i Hercegovina je dobila svega 36, i najlošije je ocijenjena zemlja u regionu.

Brojni faktori su doveli do smanjenja nivoa sloboda u BiH. Značaj doprinos dali su ponovna kriminalizacija klevete u Republici Srpskoj, kao i zakon o "stranim agentima", koji će uskoro biti usvojen u Narodnoj skupštini.

„To je ono što smo cijelo vrijeme govorili. Nije kriminalizacije klevete problem samo za medije, već je za sve. I prema podacima koje do sada imamo, s tim što ti podaci nisu potpuni zbog štrajka u pravosuđu koji je trajao skoro dva mjeseca, samo u Banjaluci imamo 39 krivičnih prijava već za klevetu“, kaže Ljiljana Smiljanić, Klub novinara Banja Luka.

„Takozvanim Zakonom o stranim agentima nekako se urušava taj demokratski sistem i fundamentalne slobode su u pitanju. Prije svega sloboda izražavanja, okupljanja i sloboda udruživanja", ističe, Aleksandar Žolja, Helsinški parlament građana Banja Luka.

Freedom House formira ocjenu demokratskog upravljanja u svakoj zemlji na skali od jedan do sedam, pri čemu je jedan najlošija, a sedam najbolja ocjena. Bosna i Hercegovina ocijenjena je sa 3,18.

"Mi danas na kraju krajeva i dalje nemamo implementirane čak ni presude Evropskog suda za ljudska prava koja se tiču te tematike. Imamo strahovit problem u pravosuđu. Brojne zabilježene napade na građanske aktiviste, na LGBT zajednicu. Kada sve to pogledate, i pravosuđe koje je duboko ispolitizirano, onda zapravo nemamo šta drugo ni očekivati", kaže Gordana Katana, novinar i građanski aktivista.

"Ono što je zanimljivo jeste da je BiH jedna od država u svijetu koja najduže zadržava status hibridnih režima gdje demokratske institucije nominalno postoje međutim one su zarobljene do te mjere da se sve pita nekoliko ljudi i u državi kojoj zapravo komanduju tim institucijama", ističe Damjan Ožegović, Transparency international BiH.

U izvještaju „Freedom house“-a koji je obuhvatio 195 država Bosna i Hercegovina jeste najlošije ocijenjena zemlja na Zapadnom balkanu, ali je Srbija registrovana kao zemlja sa najvećim padom sloboda u 2023.godini. Crna Gora je označena kao zemlja u kojoj su evidentna najveća poboljšanja u regiji.

Slovenija i Hrvatska su jedine dvije zemlje s prostora bivše Jugoslavije koje se u ovom izvještaju spominju kao slobodne zemlje. Sve ostale su djelimično slobodne.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()