BiH među najsiromašnijim državama u svijetu: Opravdano ili ne?

Najznačajniji faktor bijede u Bosni i Hercegovini je nezaposlenost i velika društvena raslojenost

25.06.2023. 20:40
  • Podijeli:

Zimbabve, Venecuela, Kuba, ratom razorena Sirija, prema Hankeovoj listi najsiromašnijih zemalja, ocijenjene su kao najjadnije na svijetu. U tom društvu, opravdano ili ne, našla se i BiH, koja je zauzela visoku 18. poziciju, daleko iznad zemalja regiona. Pomenuta lista formira se na osnovu parametara nezaposlenosti, inflacije, kamatnih stopa i rasta BDP-a. Prema ranijima procjenama, 700 hiljada građana BiH živi na granici siromaštva, dok je svaki šesti gladan. Nevena Moravac.

Najznačajniji faktor bijede u Bosni i Hercegovini je nezaposlenost i velika društvena raslojenost.

“Ta ocjena koja je dodijeljena Bosni I Hercegovini, a primarno je vezana za ekonomiju pokazuje stepen nebrige, neznanja i nezainteresovanosti za građane I za stvaranje dobre poslovne klime koja bi trebala da donese investicije da sačuvamo radnu snagu, da ne odlazi iz BIH”, smatra ekonomista Zoran Pavlović.

Lošim ekonomskim parametrima kumovali su korupcija, neznanje i odlazak mladih, kažu u nevladinom sektoru.

“Mladi ljudi, obrazovani, pametni, sposobni hrabro odlaze iz BIH, prije svega u zemlje EU, u potrazi za onim što ne mogu naći u BIH. Otvara se pitanje plata, da li neko može sa jednom mjesečnom platom da zadovolji potrebe kao što je potrošačka korpa, da li može nešto da uštedi”, kazao je Branko Todorović iz Helsinškog odbora za ljudska prava.

Za građane, ova neslavna statistika nije nikakvo iznenađenje.

“Šta radi, gdje su fabrike tolike, šta nude omladini, omladine ode I čude se a šta im nude, da sam mlađa otišla bi i ja”, kazala je jedna banjalučanka.

“Osjeća se I zbog cijena koje stalno rastu I tako dalje”, dodala je druga.

“Narod mnogi po kontejnerima traži danas nešto da pojedu I javne kuhinje, zna se da je siromaštvo”.

“Mislim da smo dosta siromašna država I mislim da nismo još dostigli taj nivo gdje možemo reći da smo jedna od stabilnijih država jer ništa nije uređeno kako treba”.

Gledajući na pune kafiće, klubove, mjesta za odmaranje,rekli bismo da nema mjesta takvim ocjenama, ali...

"Mi smo navikli da se na taj način opustimo, iskoristimo slobodno vrijeme, da se socijalizujemo, ali i da taj odlazak u kafić ili ugostiteljski objekat iskoristimo kao neki mali luksuz koji običan čovjek bez obzira na finansijsku situaciju može da priušti sebi da bi pobjegao od teške stvarnosti, ali i od stresa, problema pa i od samog siromaštva", rekla je sociology Mirjana Čeko.

Siromašno smo društvo i mnogih stvari koje život čine ljepšim i lakšim, moramo se odricati. Ne koristimo svoje resurse za razvoj zemlje i zapošljavanje, zapostavili smo domaću proizvodnju hrane i poljoprivredu, ističu stručnjaci. I pored svega toga, optimizma nam ne nedostaje i u tom duhu i završićemo ovaj prilog - prepoznavanje problema, pola je rješenja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()