BHRT o gašenju dijela programa FTV-a: "Teško smo se odlučili na ovu mjeru"

U saopćenju za javnost, BHRT je naveo kako je mjera uvedena nakon niza upozorenja koji su upućeni FTV-u

08.05.2024. 19:40
  • Podijeli:
bhrt - anadolija 23-63d8e28d4c0d4.webp Foto: Anadolija

Povodom privremene mjere obustave usluga FTV-u, Poslovodni odbor BHRT-a obavijestio je javnost kako su bili prinuđeni na ovaj potez prvenstveno zbog zaštite zaposlenika BHRT-a.

U saopćenju za javnost, BHRT je naveo kako je mjera uvedena nakon niza upozorenja koji su upućeni FTV-u.

"Jasno je da se oba javna emitera, i BHRT i RTVFBiH, nalaze u specifičnoj situaciji kada je u pitanju RTV taksa kao naš glavni prihod ali je evidentno da RTVFBiH redovno svojim zaposlenicima isplaćuje plaće i sve naknade jer je od 2017. godine nezakonito prisvojila, pored pripadajućih, i 25 posto takse sa teritorije Federacije koja po Zakonu pripada RTRS-u čime je naplatila više od 20 miliona KM nego što joj pripada. Još jednom, zbog javnosti, naglašavamo da BHRT 'nije oprostila' dug RTRS-u od 80 miliona KM, naprotiv, ne odustajemo od sredstava od RTV takse koji nam duguje ta entitetska radio televizija, što je predmet više sudskih procesa, o čemu je javnost u više navrata obavještavana", ističu.

Podsjetili su na Član 23. Zakona o Javnom RTV sistemu BiH koji precizira da BHRT-u pripada 50 posto prikupljenje RTV takse sa cijele teritorije, a entitetskim emiterima po 25 posto.

"U saopćenju RTVFBiH se navodi da je ugrožena njihova osnovna djelatnost i da se ovom mjerom uskraćuje ustavno pravo građana na informiranje. Upravo vodeći računa o pravu na informiranje građana, u ovoj fazi, omogućili smo da produkcija BHRT-a radi za Vijesti i Dnevnik RTVFBiH, a obaveza menadžmenta te kuće je bila da osigura uvjete za rad s obzirom na to da su na vrijeme upozoreni da će mjere biti uvedene. Ovim mjerama, BHRT ne krši ničije pravo na rad pa ni radnicima RTVFBiH, ali to je pitanje za menadžment RTVFBiH  što nije poduzeo sve aktivnosti kako bi osigurao uvjete za rad svojim radnicima. Ovim mjerama, samo štitimo prava zaposlenika BHRT-a koji rade za potrebe RTV FBiH i koji za taj rad treba da budu plaćeni, a nisu jer RTVFBiH ne izmiruje svoje obaveze za pružene usluge", objašnjavaju.

Na kraju, napomenuli su kako se Poslovodni odbori BHRT-a teško odlučio na ovakvu mjeru.

"BHRT će nastavit sa pružanjem usluga RTVFBiH odmah po izmirenju prethodno navedenih dugovanja", zaključili su.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()