Bh. vozni park za 10 godina bogatiji za 338.000 vozila

Prema podacima Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) iz 2013. godine, smo imali 895.425 vozila

20.04.2024. 12:09
  • Podijeli:
automobili-saobracaj-unsplash.jpg

U 2023. godini u Bosni i Hercegovini registrovano je ukupno 1.233.784 vozila, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Prema podacima Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) iz 2013. godine, smo imali 895.425 vozila.

Bh. vozni park je za 10 godina postao bogatiji za oko 338.000 vozila, a brojni gradovi ne prate takve trendove i ne radi se dovoljno na saobraćajnoj infrastrukturi, pa zato imamo gotovo svakodnevne gužve na ulicama.

BiH dobija sve više automobila, a to pokazuje i podatak koji se odnosi na one koji su prošle godine prvi put registrovani u BiH.

"Od ukupnog broja registrovanih motornih vozila 7,4 odsto odnosi se na prvi put registrovana cestovna motorna vozila u 2023. godini", naveli su iz Agencije za statistiku BiH.

Od ukupnog broja registrovanih vozila u 2023. godini, prema podacima Agencije za statistiku BiH, 87,1 odsto se odnosi na vozila za prevoz putnika, 7,4 odsto na teretna vozila, a 5,5 odsto na sve ostale kategorije vozila.

"Posmatrano po tipu pogonske energije, 76,6 odsto putničkih automobila koristi dizel, 19,6 odsto benzin, a 3,7 odsto alternativne vrste goriva", kažu iz Agencije za statistiku BiH. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()