Bar neka olakšica: Osobe sa invaliditetom dobijaju platformu za prodaju meda

Bavljenje pčelarstvom podrazumijeva rad u prirodi, a same pčele imaju rehabilitaciono dejstvo na čovjeka

22.10.2023. 16:23
  • Podijeli:
med pixabay-6511c273cc099.webp Foto: Pixabay

 Žrtve mina, odnosno osobe sa invaliditetom koje se bave pčelarstvom, od sada će imati mogućnost da svoj med prodaju i putem interneta, ali i da se informišu o svim novinama iz svijeta pčelarstva na jednom mjestu.

Naime, UDAS iz Banjaluke, koji okuplja žrtve mina, amputirce i članove njihovih porodica, zajedno sa partnerima kreirao je sajt Pčelica (www.pcelica.rs.ba), koji je ujedno i prva platforma u Bosni i Hercegovini koja je primarno namijenjena pčelarima sa invaliditetom iz Republike Srpske i Federacije BiH, a kako ističu iz ove organizacije, glavni cilj je osnaživanje pčelara žrtava mina.

"Cilj nam je da veb-platforma bude koristan servis za naše članove, pčelare sa invaliditetom, putem kojeg će moći da unapređuju znanje, raz-mjenjuju korisna iskustva i prakse, te uspostavljaju umrežavanje sa drugim pčelarima u zemlji i regionu. Na platformi svi ljubitelji meda i drugih proizvoda od meda mogu da kupe med visokog kvaliteta", istakli su iz UDAS-a za "Nezavisne novine".

Putem pomenute platforme domaći med i drugi pčelinji proizvodi se mogu kupiti uz samo par klikova i uz odabir željenog pčelara, čime se pomaže ostvarivanje prihoda korisnicima i njihovim porodicama.

"Riječ je o proizvodima naših korisnika, žrtava mina, osoba sa invaliditetom. Zainteresovani kupci mogu direktno kontaktirati s korisnikom i kupiti med ili mogu pozvati UDAS i izraziti želju od kojeg pčelara žele da kupe med i druge pčelinje proizvode. Svi prihodi od prodaje meda isključivo idu pčelarima, žrtvama mina, i na taj način obezbjeđuju se dodatni izvori prihoda korisnicima", rekli su oni.

Ističu da kroz aktivan rad u pčelarstvu njihove korisnike u lokalnim zajednicama prepoznaju kao pčelare, a ne samo kao osobe sa invaliditetom.

"Bavljenje pčelarstvom podrazumijeva rad u prirodi, a same pčele imaju rehabilitaciono svojstvo na čovjeka, tako da je koncept pčelarstva za naše korisnike višestruko koristan", naveli su iz ove organizacije.

Kako bi priča bila potpuna, osnovano je i Udruženje pčelara sa invaliditetom i žena "Pčelica", koje do sada broji 67 korisnika, žrtava mina i amputiraca iz Srpske, a član udruženja može postati osoba sa invaliditetom koja se bavi pčelarstvom ili koja želi u narednom periodu da pokrene biznis na tom polju, kao i pčelari bez invaliditeta.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()