Banjaluka: Povodom Međunarodnog dana žena preventivni ginekološki pregledi

Koliko često posjećujete ginekologa?

07.03.2024. 20:45
  • Podijeli:

U Domu zdravlja u Banjaluci povodom Međunarodnog dana žena, po prvi put biće sprovedena akcija "Za majku i kćerku".

U okviru akcije biće organizovani preventivni ginekološki pregledi za majke iznad 25 godina koje u protekle dvije godine nisu radile PAPA test, kao i vakcinacija za djevojčice od 11 do 15 godina protiv humanog papiloma virusa.

Koliki je značaj preventivnih ginekoloških pregleda i koliko nemarnost žena može biti opasna?

Koliko često posjećujete ginekologa?

Struka je jasna - jednom godišnje trebalo bi da uradite sve što detaljan ginekološki pregled podrazumijeva. To možete uraditi i potpuno besplatno u martu mjesecu ukoliko živite u Banjaluci, majka ste i niste radile papa test dvije godine.

"Papa test je test koje žene treba da rade jednom godišnje. Ako tri uzastopna budu negativna onda može na tri godine. Test je lak za izvođenje, bezbolan i kratko traje. Zahvaljujući tom papa testu je bitno da se otkrije predstadijum bolesti jer je duži period da bi se došlo do razvoja karcinoma", kazala je Željka Kizić, šef Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo Doma zdravlja Banjaluka.

Oboljelih od karcinoma je mnogo, a dodatno je poražavajuća i činjenica da od ove treće najučestalije maligne bolesti obolijevaju najviše žene do 45. godine starosti.

"Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS 200 žena oboli od karcinoma grlića, a od toga umire 50, na godišnjem nivou, to je zaista velika brojka. A s obzirom da je karcinom grlića preventabilna bolest bitna je prevencija kod te bolesti", upozorava Kizićeva.

Prevencija bi trebala biti na većem nivou, kaže doktorica Kizić. Pa smo pitali Banjalučanke, koliko često odlaze na ginekološke preglede?

"Posjećujem redovno, kada treba. Jednom godišnje ili u 6 mjeseci".
"Normalno pregled, papa test, ultra zvuk i kolposkopiju".
"Redovno sve, ginekologiju, ja sam zdravstveni radnik".
"Obavezno jednom godišnje. Kako kažu za godinu dana bilo šta da se desi može se uhvatiti i prevenirati".

A važna prevencija je i vakcinacija protiv HPV-a, koja je za djecu do 15 godina besplatna.

Akcija Doma zdravlja održaće se 12. marta. Svi pregledi biće obavljeni u samo jednom danu a sve zainteresovane žene za pregled mogu da se prijave do 29. februara. Osim preventivnih pregleda, tokom mjeseca marta će biti organizovana i predavanja o značaju preventivnih pregleda ali i o polno prenosivim bolestima.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()