Autorka filma "Gdje je Sara" odgovorila UKC: Kad sistem ne funkcioniše građani ga pokreću

Iz UKC kažu da je film tendenciozan i da javni prostor nije niti može biti ni sud ni sudnica, a advokat sarinih roditelja tvrdi da se od juče pojavilo još roditelja koji traže istinu o svojoj djeci

03.04.2024. 20:00
  • Podijeli:

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka formiralo je predmet i pokrenulo novu istragu, po službenoj dužnosti, nakon objave dokumentarnog filma "Gdje je Sara?".

Iz UKC kažu da je film tendenciozan i da javni prostor nije niti može biti ni sud ni sudnica, a advokat sarinih roditelja tvrdi da se od juče pojavilo još roditelja koji traže istinu o svojoj djeci.

Tragom filma "Gdje je Sara?" Centra za istraživačko novinarstvo, otvorena su i pitanja gdje beba Nataše Stijak, ali i čije djece posmrtni ostaci su ekshumirani.

Ako je neko prikrivao da su ta djeca umrla pod nerazjašnjenim okolnostima, taj mora da odgovara. Ako je neko prikrivao to da su da djeca, pa prodata... moguće je da je neko ne želi da se dođe do posmrtnih ostataka jer se preko njih može zaključiti pod kojim okolnostima je došlo do smrti, rekao je za Unu Dragan Tolimir, advokat Sarinih roditelja.

Tolimir je danas za Glas Srpske rekao da se u međuvremenu javilo još roditelja koji traže istinu o svojoj djeci. Zbog slučaja "Gdje je Sara" Tužilaštvo je, po službenoj dužnosti, formiralo novi predmet.

Tužilaštvo formiralo predmet po službenoj dužnosti u vezi sa radnjama obavljenim nakon smrti novorođenčeta Aleksandre Blagojević i Miloša Kuprešanina i novorođenčeta Nataše Stijak, radi provjera iznesenih navoda, prikupljanja svih potrebnih informacija i obavještenja i utvrđivanja svih okolnosti, navode i iz OJT Banjaluka.

Oglasili su se i iz UKC: U našoj arhivi je potvrda o preuzimanju pokojnika od strane Gradskog groblja Banjaluka.

Ta potvrda zaista postoji, ta potvrda pokazuje da je sanduk proslijeđen na novo groblje, samo što je u ovom slučaju se pokazalo da je u tom sanduku komadi bebe, spakovani u flaše Coca Cole, kaže za Unu Jelena Jevtić, autorka filma i novinarka CIN.

Iz UKC nisu precizirali o kojem se tačno pokojniku radi, obzirom da je film otvorio pitanja gdje su dvije bebe, kćerka Aleksandre Blagojević i sin Nataše Stijak. Ali su naveli da javni prostor nije niti može biti ni sud ni sudnica.

UKC i Groblje dio su povezanog sistema i ne mogu oni sad da peru ruke jedni od drugih. A, taj sistem ne funkcioniše, a kad nešto ne funkcioniše, građani su ti koji treba da ga pokrenu i samim tim se javni prostor pretvara u Sud i Sudnicu, kaže Jevtićka. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()