Autentičan ukus Italije: Srpska picerija u top 50 picerija Evrope

Na sam pogled pice oduzimaju dah, a ukus nam je potvrdio zbog čega, već godinama ova picerija osvaja prestižnu nagradu

04.07.2023. 19:59
  • Podijeli:

Gotovo da nema osobe koja ne voli picu, a picerija zaista ima raznih. 

Ipak, u našoj zemlji samo je jedna koja može da se pohvali činjenicom da je Italijani već nekoliko godina zaredom izglasavaju u top 50 picerija Evrope. 

Ova pica ponosno predstavlja našu zemlju u Evropi.

Četiri godine  uzastopno Majstor i margarita izglasana je u okviru najboljih '50 picerija Evrope', ali pica majstori su sada pomjerili ljestvicu.

"33. mjesto ove godine. Mogu nekako da kažem da je stara nova nagrada jer je ovo četvrta godina za redom. Ono što je super i čemu se mi radujemo je da se četvrtu godinu za redom polako penjemo na bolje. Prvi put je to bilo 45. mjesto u tom izboru za 50 najboljih picerija van okvira Italije u Evropi. Sljedeće godine smo stigli na 43. pa 35. i evo ove 2023. godine smo na 33 mestu", ističe vlasnik picerije Vladimir Bajagić.

Ovu nagradu dodeljuje italijanski portal 50 TOP PICA van okvira Italije a nas je zanimalo koji su kriterijumi izbora.

"Koliko si ti, tokom cijelog perioda jedne te godine posvećen da radiš identično. Koliko su autentični sami sastojci koje koristimo, koliko je kvalitet na kom radimo tokom svih 365 dana isti, mislim da je to nešto najvažnije da biste u tih 50 najboljih picerija uspjeli da ostanete", kaže Bajagić.

Sastojci koje koriste jesu autentični, za početak brašno koje nabavljaju je čak iz Napulja.

"U pitanju je brašno plavi kaputo, sa njim radimo. Posebno je po tome, mnogi smatraju da je to napolitansko tijesto, napolitanski način, mi volimo da kažemo da je to naš način. To je tijesto majstora i margarite, mi ga tako spremamo. Ako ćete da ga okarakterišete kao napolitansko tijesto, ako ćete kao makedonsko tijesto, to je na ljudima da odluče. To je naše tijesto, mi ga spremamo, mi sami pravimo recept, prilagođavamo vremenu, uslovima, ja volim da kažem da je to testo naše, beogradsko, 'Majstora i margarite', koje možete da probate samo kod nas", kaže pica majstor Nikola Marinković.

A kako ovakve pice samo kod njih mogu da se probaju, odlučili smo da vidimo koje su najpopularnije i najtraženije.

Probali smo picu koja se na njihovom meniju naziva - viola, ljubičasti batat je osnova koji u dodiru sa neutralnom pavlakom čini ovu kremastu strukturu tj. podlogu za picu, na nju ide crveni luk sjeckan na kolutiće i taleđo kravlji sir.

"Nedavno, kada smo bili u Barseloni razmišljali smo o nekim novim picama i stvarima, vidjeli smo razna jela koja se ukrašavaju jestivim cvijećem i pomislili smo, čekaj zašto ne bismo mi ovo patentirali i napravili našu picu od toga", dodaje Marinković.

Kada su gotove, pice izgledaju savršeno. 

Na sam pogled oduzimaju dah, a ukus nam je potvrdio zbog čega, već godinama ova picerija osvaja prestižnu nagradu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()