Armija nezaposlenih u BiH se sprema za proslavu Praznika rada

O istoriji ovog praznika, pak, i radničkoj borbi koje u BiH već odavno nema, sve manje se zna

28.04.2023. 19:23
  • Podijeli:

U zemlji pritisnutoj teškom ekonomskom situacijom i najblaže rečeno nezavidnom položaju radnika, obilježavanje 1.maja sve više se svodi samo na roštilj i slavlje u prirodi.

O istoriji ovog praznika, pak, i radničkoj borbi koje u BiH već odavno nema, sve manje se zna. Šta je za nas 1.maj i kakva je uloga Sindikata?

Više od 60 hiljada nezaposlih u Republici Srpksoj, skoro pet puta više u Federaciji BiH. Samo u Srpskoj, od 290 hiljada zaposlenih, 60 odsto ih prima platu manju od prosječne, dok potrošačka korpa za to vrijeme iznosi 3.000 maraka. Takvi podaci, teško da su za roštilja i uživanja. Možda bi, ipak, trebalo da se slavi:

"...pokretima širokih radničkih masa da iskazuju svoje potrebe a njihovi predvodnici treba da budu sindikalni lider i svakako bez nasilja, u skladu sa zakonom, da ukažu na sve slabosti, da se ne može raditi dnevno 16 sati dnevno, da ukažu na slabosti da na tempepraturi 38-40 stepeni radnici ne mogu raditi na građevini jer to ugrožava njihovo zdravlje i svakako u najširem smislu riječi da ukažu na probleme malih plata toga sloja", kaže sociolog Duško Vejnović.

Siromaštvo i socijalna nepravda koja je pristuna u BiH, ugrožavaju stabilnost svih. Ipak, bez razvijene kolektivne svijesti teško da se nešto može promijeniti, smatraju stručnjaci. S druge strane, od Sindikata uglavnom dobiju samo "narativnu" borbu.

"To nam je glavni zahtjev, novi sistem plata u Republici Srpskoj, koji bi bio i za radnike i za državu i smanjila bi se siva ekonomija na taj način, ne bi bilo plata u kovertama na koje se ne plaćaju porezi i doprinosi, bile bi veće plate, bilo bi normalno za PIO da vi nemate 750 maraka platu i da vam se to računa za sutra za prosjek vaše penzije", poručio je Danko Ružičić, predsjednik Sindikata tekstila, kože i obuće RS.

Njemačka i Francuska, primjeri su zemalja, gdje se u posljednje vrijeme vidi energičnost sindikata, ali i radnika u borbi za svoja prava.

"Sindikati moraju biti istrajni da se bore za radnička prava tog srednjeg sloja, kojeg je sve manje i koji se sve manje spominje u javnom diskursu. Ja neću baš da kažem da se oni ne bore ali u većoj mjeri koncesije daju struktrurama moći", kaže Vujnović.

Srednji sloj u BiH posljednjih godina možda i jeste dobio nešto bolje uslove, ali ne zahvaljujući svojoj borbi, već zbog jednog drugog fenomena - velikog odliva radne snage. Ovo bi trebalo da bude alarm za poslodavce da podignu plate i obezbijede bolje uslove radnicima, što još ni izbliza nije dovoljno.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()