Alisa Mutap i Hasan Dupovac pravosnažno osuđeni zbog prikrivanja dokaza u slučaju Dženan Memić

Presudu je izreklo tročlano Sudsko vijeće koje čine sudije Staniša Gluhajić, kao predsjedavajući Vijeća, te sutkinje Azra Miletić i Amela Huskić, kao članice Sudskog vijeća

21.07.2023. 11:12
  • Podijeli:
alisa mutap durgut pixsell-64ba4c8220762.webp Foto: Armin Durgut/Pixsell

Apelaciono vijeće Suda BiH izreklo je danas drugostepenu, odnosno pravosnažnu presudu kojom su optuženi u predmetu Alisa Mutap i Hasan Dupovac proglašeni krivim zbog prikrivanja dokaza u slučaju stradanja Dženana Memića 2016. godine.

Dupovac je osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja, a Alisa Mutap na 2,5 godine zbog davanja lažnog iskaza.

Podsjećamo, Zijad Mutap, Hasan Dupovac, Alisa Mutap (Ramić), Josip Barić i Muamer Ožegović su se optužnicom Tužilaštva BiH teretili da su pristupili grupi za organizirani kriminal, koju je formirao Zijad Mutap radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8.2.2016. godine, uslijed kojih povreda je preminuo.

Inače osumnjičeni Zijad Mutap i njegova kćerka Alisa danas nisu prisustvovali izricanju presude.

Presudu je izreklo tročlano Sudsko vijeće koje čine sudije Staniša Gluhajić, kao predsjedavajući Vijeća, te sutkinje Azra Miletić i Amela Huskić, kao članice Sudskog vijeća.

Optuženima u ovom predmetu se sudilo pred Apelacionim vijećem nakon ukidanja prvostepene presude kojom su bili oslobođeni krivnje.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine na teret im je stavilo krivična djela organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima protivzakonito posredovanje, pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela, sprečavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza.

Konkretno, optuženi su da su pristupili grupi za organizirani kriminal, koju je, prema optužnici, formirao Zijad Mutap radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine, uslijed kojih povreda je preminuo.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()