Aerodrom Mostar rješava problem zbog kojeg ga piloti izbjegavaju

Bolji dani čini se dolaze

13.06.2023. 22:47
  • Podijeli:
mostar-aerodrom-denis-kapetanovic-pixsell-1.jpg

Aerodrom Mostar je aerodrom koji piloti izbjegavaju i novi direktor Marko Đuzel smatra da je to glavni problem što Mostar nema više linija. 

Naime, Mostar se nalazi između brda i slijetanje i polijetanje je vrlo komplicirano, teško i izazovno.

Stoga je vodstvo aerodroma prionula na vrlo ozbiljan posao modernizacije procedura za slijetanje i polijetanje. Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi je napravila nove procedure za polijetanje i slijetanje iz Mostara koje su bitno savremenije, urađen je ozbiljan navigacijski napredak i Đuzel kaže “sve što je u ovom trenu postoji po pitanju procedura i navigacije će biti završeno u ovoj godini”.

U postupku je učestvovala i BHANSA. Stoga je sada polijetanje moguće i u smjeru grada, što do sada nije bilo moguće, a dovršavaju se i procedure slijetanja iz smjera grada. Cijeli posao će biti dovršen u idućih dva mjeseca. Sada piloti više neće morati prolaziti dodatne treninge u simulatorima za slijetanje u Mostar, prenosi Zamaaero.

Mostar želi biti alternativa aerodromu u Sarajevu, posebno zimi kada Sarajevo ima ogromnih problema sa zatvorenošću zbog vremenskih uvjeta. 

Poznato je da Mostar nije nikada zatvoren, nema snijega, ima preko 300 sunčanih dana godišnje. Mostar je bliže Sarajevu nego Tuzla ili Banjauka.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()