36 policajaca MUP-a RS život sugrađana stavilo je ispred svog

Zoran Šmitran, u policijskoj upravi Gradiška proveo je punih 30 godina, a u aprilu ove godine spasio je život mladića koji je pokušao izvršiti samoubistvo utapanjem

26.12.2023. 20:00
  • Podijeli:

Povodom 9. januara - Dana Republike Srpske (kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim) danas je održan svečani prijem koji je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske organizovalo za policijske službenike koji su iskazali visok stepen profesionalnosti i požrtvovanosti u spasavanju ljudskih života, u Centru za obuku u Zalužanima kod Banjaluke.

Ove godine, život sugrađana ispred svog stavilo je 36 policajaca, čineći time humano djelo.

Zoran Šmitran, u policijskoj upravi Gradiška proveo je punih 30 godina. Od septembra je u penziji, a u aprilu ove godine spasio je život mladića koji je pokušao izvršiti samoubistvo utapanjem.

"Brzom reakcijom zajedno sa mlađim kolegom i još jednom patrolom službenika za bezbjednost saobraćaja došao sam na lice mjesta ušao do rijeke Save, lice je već bilo dosta dezorijentisano, bio je othlađen, uspio sam ga nekako nagovoriti i ohrabriti a nakon toga i uspješno izvući iz rijeke, nakon čega sam po samom izlasku obavijesti stanicu hitne pomoći koji su veoma brzo došli na lice mjesta", rekao je Zoran Šmitran, nagrađeni policajac.

Ovaj skromni čovjek, kaže, samo je radio svoj posao.

"Za mene je bila čast što sam nosio uniformu, moja želja se ostvarila, znači onako kako sam zamislio taj policijski posao, tako mi se na kraju i dogodilo. Ovaj podvig koji sam uradio sa drugim policijskim službenicima ne smatram kao neki veliki podvig, to je samo dio poslova za koje sam bio zadužen i za koji sam učio i što je bila moja obaveza da pored svim tih policijskih poslova budemo humani u radu", dodao je Šmitran.

Još 35 hrabrih policijskih službenika MUP-a ponos su RS jer su iskazali požrtvovanost u spasavanju ljudi u raznim nesrećama - iz požara, iz automobila u vodi, iz provalija, a učestvovali su i u humanitarnim misijama u drugim zemljama, te pojedinačno darovali krv na desetine puta.

"Ovo je jedna potvrda prije svega etičkih, moralnih i kredibilnih ukupnih karakteristika svakog pripadnika mupa što je jedna od naših najvećih vrijednosti. Često smo govorili, MUP je snažan i vrijedan onoliko koliko je vrijedan i snažan svaki njegov pojedinac", kazao je Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Da nikada ne ukaljate uniformu i Republiku Srpsku i to morate uvijek da nosite u svojim srcima i glavama, poručio je premijer RS Radovan Višković na svečanom prijemu povodom Dana Republike Srpske za policijske službenike.

"Došli smo ovdje da se zahvalimo ljudima koji su radeći svoj posao u suštini rizikujući svoj život spašavali druge živote i to moramo da cijenimo i na tom sam ponosan kao čovjek kada imate takve ljude pogotovo u MUP-u koji će na takav način da reaguju u datom momentu", rekao je Višković.

U posljednih 25 godina 31 policijski službenik dao je svoj život zarad tuđeg pokazavši time da je glavna uloga policije očuvanje ljudskog života, koji je najdragocijeniji.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()