Danas konačna presuda za optužene u slučaju "Dženan Memić"

Optuženi su da su kao kriminalna grupa prikrivali dokaze u ovom slučaju. Suđenje pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovina počelo je u maju ove godine

21.07.2023. 07:03
  • Podijeli:
lice-pravde-ep-14-memic-6.jpg

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine danas će izreći konačnu presudu u slučaju "Dženan Memić". Podsjećamo, optuženi su u prvostepenoj presudi iz novembra prošle godine oslobođeni, ali je Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine ukinulo tu presudu.

Presuda će biti izrečena Alisi Ramić, koja je bila s Dženanom u noći 2016. kada je mladić stradao u ilidžanskoj Velikoj aleji, Alisin otac Zijad Mutap, pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo Hasan Dupovac i Josip Barić te recepcioner ilidžanskog hotela Crystal Muamer Ožegović. Hotel se nalazi u blizini mjesta na kojem je mladić stradao.

Optuženi su da su kao kriminalna grupa prikrivali dokaze u ovom slučaju. Suđenje pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovina počelo je u maju ove godine.

Pravni zastupnik porodice Memić Ifet Feraget je u jučerašnjoj izjavi za Klix.ba istakao da očekuje osuđujuću presudu i to je za njega jedina moguća presuda. Dženanova sestra Arijana obratila se javnosti uoči izricanja pravosnažne presude.

"Proći ćemo još jednu etapu i proći ćemo dostojanstveno, kako bi uzdignute glave stigli do cilja. Nema bojazni, ni nervoze. Samo hrabri u ovakvoj borbi mogu opstati. Do zadnjeg otkucaja srca, do zadnje kapi krvi, dok nas ima. Volim te brate", poručila je Arijana Memić.

Osim ovog predmeta, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u augustu prošle godine također u slučaju "Dženan Memić" pokrenulo istragu protiv više osoba zbog krivičnog djela "ubistvo i pomaganje počinitelju nakon krivičnog djela".

Istraga je pokrenuta protiv, između ostalih, suspendovane sutkinje Suda Bosne i Hercegovine Dalide Burzić koja je bila glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo, postupajućeg kantonalnog tužitelja u ovom slučaju Merisa Ćate, bivšeg komesara sarajevske policije Vahida Ćosića i saobraćajnog vještaka Ševala Kovačevića.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()