Zbog milionske prevare s novcem za obnovu, EPPO uhapsio tri osobe u Zagrebu

Osnovano se sumnja da je u razdoblju od januara 2022. do oktobra 2023. jedan od osumnjičenika, vlasnik osumnjičenog trgovačkog društva, počinio kaznena djela subvencijske prijevare i krivotvorenja isprave

30.04.2024. 10:38
  • Podijeli:
hrvatska policija, split - 8 feb 2024 - foto Zvonimir Barisin PIXSELL-65cf31f3edc4b.webp Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Ured evropskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu (Hrvatska) pokrenuo je istragu protiv tri osobe i jednog trgovačkog društva zbog sumnje na počinjenje subvencijske prevare i krivotvorenja isprava s ciljem dobivanja bespovratne potpore u iznosu od oko 2.5 miliona eura namijenjenih obnovi nakon potresa, a financiranih iz Fonda solidarnosti Evropske unije (FSEU). Svi su osumnjičenici uhapšeni jučer (29. aprila 2024.) na zahtjev EPPO-a, izvijestili su iz EPPO-a.

Trebao je pokazati da je šteta nastala uslijed potresa

Osnovano se sumnja da je u razdoblju od januara 2022. do oktobra 2023. jedan od osumnjičenika, vlasnik osumnjičenog trgovačkog društva, počinio kaznena djela subvencijske prijevare i krivotvorenja isprave. Na temelju rezultata provedenih izvida utvrđeno je da je on u ime svoga trgovačkog društva podnio prijavu na javni poziv Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. U pozivu je kao obavezni uvjet prihvatljivosti bilo propisano da se isti odnosi na vraćanje u prijašnje stanje energetske infrastrukture, energetskih postrojenja, energetskih sustava i pripadajućih građevina koje su oštećene u potresu koji je zadesio sisačko-moslavačku županiju 28. i 29. prosinca 2020, prenosi index.hr.

Da bi prijava bila uspješna, vlasnik društva trebao je dostaviti nalaze i mišljenja o oštećenju elektroenergetske infrastrukture u vlasništvu toga društva. Također je trebao dostaviti dokaz o ispitivanju kabla srednjeg napona, i općenito, bilo je važno pokazati da je šteta nastala uslijed potresa.

Krivotvorio dokumentaciju

Postoji osnovana sumnja da je vlasnik društva dogovorio krivotvorenje tražene dokumentacije, a sumnja se da je to i učinio uz pomoć druge dvojice osumnjičenika – stalnog sudskog vještaka za graditeljstvo i ovlaštenog inženjera elektrotehnike. Sumnja se da su neistinito naveli da su na navedenoj elektroenergetskoj infrastrukturi nastala oštećenja u potresu, te da je stalni sudski vještak za graditeljstvo neosnovano uvećao trošak sanacije postojeće elektroenergetske mreže.

Dobio 1,7 miliona eura

Nakon toga, vlasnik društva krivotvorene dokumente priložio je prijavi predanoj Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, koje mu je dodijelilo približno 2,5 miliona eura iz FSEU – od čega je oko 1,7 miliona eura isplaćeno njegovom društvu za troškove koji su zapravo bili neprihvatljivi.

Izvidne radnje provedene su u suradnji s hrvatskim Policijskim nacionalnim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) te hrvatskim Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave.

Radi osiguranja protupravno stečene imovinske koristi EPPO je sucu istrage predložio blokadu imovine i sredstava na računu osumnjičenog trgovačkog društva, priopćili su iz EPPO-a.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()