Velika akcija “Bulevar”: Uhapšeno deset osoba, pretresi traju i dalje

Do ovog momenta slobode je lišeno 10 lica koja se dovode u vezu sa izvršenjem niže navedenih krivičnih djela

07.05.2024. 15:37
  • Podijeli:
sipa-zoran-grizelj-pixsell-1666266918874.webp Foto: Zoran Grizelj/Pixsell

U sklopu operativne akcije „Bulevar“, na području Srednjobosanskog kantona policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su realizovali pretrese stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari na 11 lokacija dok je pretres na dvanaestoj lokaciji još uvijek u toku.

Do ovog momenta slobode je lišeno 10 lica koja se dovode u vezu sa izvršenjem niže navedenih krivičnih djela.

Pretresi se vrše po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo a zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela “Krivotvorenje isprave“, „Nedozvoljena trgovina“, „Pranje novca“ u vezi sa krivičnim djelom „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“ i „Osnovi odgovornost pravnog lica“ koja su propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine

U operativnoj akciji „Bulevar“ preduzimaju se i aktivnosti u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti Bosne i Hercegovine, kojom prilikom će se putem svih banaka u Bosni i Hercegovini i ostalih obveznika izvršiti provjere stanja po računima predmetnih lica, kao i da li isti posjeduju sefove u bankama.

Do sada je blokirano oko 618.025,64 konvertibilnih maraka i 35.513,93 eura.

Takođe, prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta velika količina poslovne dokumentacije koja može poslužiti kao dokaz da su počinjena navedena krivična djela.

Policijski službenici SIPA-e su tokom rada po predmetu odnosno dokumentovanju počinjenih krivičnih djela identifikovali nekretnine koje su osumnjičena lica stekla izvršenjem krivičnih djela a radi se o 20 stanova, 26 ostava i 16 garažnih mjesta na području Sarajeva, u vezi kojih je Kantonalni sud u Sarajevu na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo donio rješenje o privremenoj zabrani raspolaganja navedenim nekretninama koje će biti dodjeljene Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom na dalju nadležnost.

Pretresi se realizuju u saradnja sa Poreskom upravom Federacije Bosne i Hercegovine i Ministarstvima unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona i Zeničkodobojskog kantona.

Uzimajući u obzir da su aktivnosti u toku, o konačnom ishodu javnoš će biti informisana naknadno, saopćeno je iz SIPA-e.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()