Urošu Blažiću i njegovom ocu prijeti ista kazna: Zločin opisao do detalja, Radiša govorio da nije znao za oružje

Godina od masakra

04.05.2024. 12:07
  • Podijeli:
Uroš Blažić MUP Srbije-6454afb2cae39.webp Foto: MUP Srbije

Uroš Blažić je prije godinu dana u selima Dubona i Malo Orašje počinio masovno ubistvo, kada je života lišio devet, a pokušao da ubije još 20 osoba, od kojih je ranio 12. Optužnica protiv njega, njegovog oca, ujaka i brata od ujaka podignuta je 10. oktobra prošle godine, a 25. maja bit će održano pripremno ročište u Višem sudu u Smederevu, piše Telegraf.rs.

Optužnica koja kao okrivljene obuhvata Uroša Blažića, njegovog oca, ujaka i brata od ujaka podignuta je 18. oktobra prošle godine i proslijeđena Višem sudu u Smederevu na odluku o potvrđivanju.

Blažiću je na teret stavljeno krivično djelo teško ubistvo u sticaju sa krivičnim djelima nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, otmica i neovlašteno korištenje tuđeg vozila.

Na osnovu dokaza koji su prikupljeni tokom istrage, tužilaštvo je navelo da postoji opravdana sumnja da je Blažić 4. maja oko 22.20 sati, vozeći crni "mercedes" u kojem je ponio automatsku pušku "Zastava", model "M70 AB2", sa mehanički uklonjenim fabrički brojem i pištolj matke "Tokageu" TT-33, sa nekoliko okvira municije za oba komada oružja, ručnu bombu M52, ručnu bombu M75 i jednu kumulativnu bombu M79, došao do spomenika palim borcima u selu Malo Orašje.

Na tom mjestu je, navode iz tužilaštva uočio grupu mladih koji su se družili i slušali muziku, nakon čega je, bez ikakvog povoda, sa namjerom da ih ubije, izašao iz vozila i rafalnom paljbom iz automatske puške ispalio više desetina projektila u njihovom pravcu. Kada je ispraznio okvir sa municijom, isti je zamijenio i nastavio da puca. U tom trenutku, neke od mladih već je ranio i oni su se nalazili na zemlji.

Na licu mjesta je ubio Marka Mitrovića, dok su od zadobijenih povreda u zdravstvenim ustanovama preminuli Nemanja Stevanović, Lazar Milovanović, Petar Mitrović, maloljetni Nikola Milić i Aleksandar Milovanović, svi mještani Malog Orašja.

Blažić je tada ranio još četiri osobe, dok je na četiri pucao, ali je promašio.

Odvezao se u Dubonu

Istragom je utvrđeno da je nakon toga "mercedesom" otišao u Selo Dubona, izašao iz automobila i pucao na više osoba koje su popravljale ogradu dvorišta. Iz pištolja koji je imao kod sebe ispalio je više metaka u njihovom pravcu, kao i u još jednog muškarca koji se nalazio u neposrednoj blizini i nanio im je teške tjelesne povrede.

Vratio se u automobil i otišao do Osnovne škole "Momčilo Živojinović", gdje je zaustavio automobil, ušao u dvorište škole i iz automatske puške otvorio vatru u pravcu više mladih koji su se na tom mjestu družili. Pri tom je, kako navodi tužilaštvo, prilazio žrtvama koje je već pogodio i koje su se nalazile na zemlji i ponovo pucao u njih.

Na licu mjesta je ubio brata i sestru Milana Panića i Kristinu Panić, dok je Dalibor Todorović usljed zadobijenih povreda ubrzo preminuo. Kritičnom prilikom on je ranio još četvoro i nanio im teške tjelesne povrede opasne po život, a ispalio je više projektila u pravcu još četiri osobe, ali ih je promašio.

Njegovom ocu stavljaju se na teret dva krivična djela - nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija i teško djelo protiv opšte sigurnosti.

Tužilaštvo je predložilo kaznu zatvora u trajanju od 20 godina, kao jedinstvenu maksimalnu kaznu za oba krivična djela koja mu se stavljaju na teret.

Goran i Boris Gavrilović iz Kragujevca, ujak i brat Uroša Blažića optuženi su zbog sumnje da su izvršili krivično djelo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija, jer su u kući i pomoćnoj prostoriji neovlašćeno držali veću količinu oružja, municije i eksplozivnih sredstava.

Tužilaštvo za njih traži kaznu zatvora od po šest godina.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()