Uhapšeni zbog krijumčarenja ljudi: Oduzeto je više stotina dokumenata i javnih isprava izdatih u Turskoj

Pronađen novac u različitim valutama

04.09.2023. 15:05
  • Podijeli:
dokumentio_krijumčarenje_MUP KS-64f5d5f343ace.webp Foto: MUP KS

U Sarajevu su uhapšene tri osobe koje se dovode u vezu sa krijumčarenjem ljudi. Oduzeto je više stotina dokumenata i javnih isprava izdatih u Turskoj i novac u različitim valutama prilikom pretresa stanova, saopšteno je iz MUP-a KS.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo podnijeli su izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv 33-godišnjeg državljanina Iraka K.B., 51-godišnjeg državljanina BiH E.Nj. i 37-godišnjeg državljanina Turske I.O. zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo Krijumčarenje osoba.

“U petak, 1. septembra, policijski službenici su uhapsili 37-godišnjaka I.O. na području općine Novo Sarajevo“, navodi se u saopćenju.

Ličnim i pretresom stana koji je osumnjičeni koristio pronađeno je i oduzeto više stotina različitih dokumenata – pasoša, ličnih karti, vozačkih dozvola, te drugih dokumenata i javnih isprava izdatih u Republici Turskoj. Pronađen je i gotovi novac u iznosu od 27.700 eura, kao i određena količina gotovog novca u TRY i RSD valuti.

Uhapšen je i 51-godišnjak E.NJ., gdje je prilikom pretresa poslovnih prostorija u njegovom vlasništvu, pronađen i oduzet novac u iznosu od 53.560 eura, a za koji postoji osnov sumnje da potiče iz predmetnog krivičnog djela.

Također, uhapšen je i irački državljanin, kod kojeg je u ličnom pretresu pronađena i privremeno oduzeta određena količina novca u Eurima i konvertibilnim markama.

“Za ove tri osobe postoji osnov sumnje da su članovi međunarodne organizovane grupe koja se bavi krijumčarenjem osoba, te da su bili svjesni zakonskih posljedica, odnosno da su svojim protivpravnim radnjama doprinijeli ili direktno učestvovali u izvršenju predmetnog krivičnog djela s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi”, navodi se u saopćenju.

Oni su, ističe se, omogućavali različitim osobama nezakonit prelazak državne granice BiH, uz njihov lični pristanak.

Uhapšeni su predati u nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()