U Banjaluci oduzet duhan i cigarete u vrijednosti od 232.000 KM

Prilikom preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti službenici UIO koristili su specijalizovanu opremu, doniranu Upravi od strane Ambasade SAD-a u BiH

19.10.2023. 14:01
  • Podijeli:
duhan_BL_UIOBiH Cropped-6530e9c9d16c3.webp Foto: UIO BiH

U nekoliko odvojenih akcija ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u saradnji sa službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA oduzeli su veću količinu duhana, duhanskih prerađevina i opreme u vrijednosti od 288.750 KM.

Na području Banjaluke službenici UIO iz svih regionalnih centara u saradnji sa službenicima SIPA-e učestvovali su u provođenju operativnih aktivnosti pod kodnim nazivom "King" usmjerenih na sprečavanje nezakonitosti u prodaji akciznih proizvoda. U toku provođenja pomenutih operativnih aktivnosti kod više fizičkih lica pronađeno je i privremeno oduzeto ukupno 27.283 paklice cigareta i 350,7 kg rezanog duhana, kao i mašina za punjenje cigareta. Oduzeti duhan i cigarete nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO, a ukupna tržišna vrijednosti privremeno oduzete robe procjenjuje se na iznos od 232.000 KM.

Postupajući u okviru prethodno pribavljenih obavještajnih saznanja kao i prijava građana, ovlašteni službenici UIO iz svih regionalnih centara izvršili su operativne provjere primjene Zakona o akcizama u BiH na teritoriji Banje Luke, Trebinja, Zenice i Tuzle. Tom prilikom su na više lokacija kod većeg broja fizičkih lica pronašli 132,5 kg rezanog duhana, 4.971 paklicu cigareta i 3.840 komada ručno motanih cigareta. Predmetna roba nije bila na propisan način obilježena akciznim markicama UIO, a vrijednost iste se procjenjuje na iznos od 56.750 KM.

Prilikom preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti službenici UIO koristili su specijalizovanu opremu, doniranu Upravi od strane Ambasade SAD-a u BiH, putem Programa EXBS, kao i od strane UNDP/UNODC-a.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()