Supružnici iz Bihaća optuženi da su izdavali lažne diplome po cijeni od 1.500 KM

Osim izdavanja lažnih diploma falsificirani su i potpisi profesora radi dobijanja dozvola od nadležnog ministarstva obrazovanja

17.01.2024. 13:19
  • Podijeli:
bihac_armin durgut -pixsell-1665646601659.webp Foto: Armin Durgut/Pixsell

Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Tužilaštva Unsko-sanskog Kantona protiv supružnika Šemsudina Habibovića i Maide Cepić-Habibović te još jedne osobe i pravnog lica zbog više krivičnih djela.

Optužnicom Tužilaštva USK Šemsudin Habibović je optužen da je počinio krivično djelo Organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom Krivotvorenje službene isprave i u vezi sa produženim krivičnim djelom Zloupotreba položaja ili ovlaštenja i krivičnim djelom pranje novca.

Njegova supruga Maida optužena je da je počinila krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom Krivotvorenje službene isprave i u vezi sa produženim krivičnim djelom Zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Neira Šabić se tereti da da je počinila krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom Krivotvorenje službene isprave i u vezi sa produženim krivičnim djelom Zloupotreba položaja ili ovlaštenja .

PU Centar za obrazovanje odraslih "Multilingua" Sanski Most, (zastupan po Fadilu Cepiću) optužen je da je počinio krivično djelo Krivotvorenje službene isprave i krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Inače, u vrijeme potvrđivanja ove optužnice Šemsudin Habibović nalazi se na izdržavanju zatvorske kazne od 13 mjeseci u KPZ Luke u Bihaću, po presudi Općinskog suda u Sanskog Mostu u predmetu "Diploma".

Kako javlja RTV Sana, u "Multilingui" su se mogle za novac dobiti diplome autoomehaničara, kuhara, metalostrugara, šumskog tehničara, vodoinstalatera, zavarivača, mašinskog tehničara programera CNC mašina, ali i zidara, stolara, bravara, električara, medicinske sestre - tehničara, vozač motornih vozila, frizera i njegovatelja po cijeni od 1.500 KM pa naviše.

Osim izdavanja lažnih diploma falsificirani su i potpisi profesora radi dobijanja dozvola od nadležnog ministarstva obrazovanja za izvođenje novih programa osposobljavanja i činjena i druga krivična djela. Tužilaštvo USK je blokiralo imovinu vlasnika Multiliingue u Sanskom Mostu. Osnovano se sumnja da je objekat izgrađen sticanjem novca izvršenjem krivičnog djela.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()