Sud BiH: Postoji osnovana sumnja da je Gordan Memija dobio 320 hiljada eura po uputama Edina Gačanina

Potkrijepljeno dokazima

25.04.2024. 15:05
  • Podijeli:
sud-bih.jpg

Jedan od uhapšenih u akciji "Black Tie 2", a koji je pušten na slobodu je i sarajevski biznismen Gordan Memija, no njemu je Sud BiH, za razliku od razliku od Vahidina Munjića i Mustafe Selmanovića odredio mjere zabrane.
Kako je navedeno iz Tužilaštva, u operativnim saznanjima otkriveno je da su sredinom septembra 2016. godine Davor Curl i Preljević Sead u sarajevskom kafiću Hill predali Gordanu Memiji oko 320.000 eura, koje su prethodno donijeli iz Belgije. Ovaj novac, prema tvrdnjama tužilaštva, potiče iz ilegalnih aktivnosti i bio je namijenjen za troškove boravka Edina Gačanina u Bosni i Hercegovini, kao i za donaciju opreme Specijalnoj policijskoj jedinici Federalne uprave policije.

Tužilaštvo dalje tvrdi da su Ermin Alamerović, Sead Preljević, Davor Curl i Gordan Memija sudjelovali u organizaciji dolaska Edina Gačanina u Sarajevo te u nabavci i doniranju specijalnih policijskih uniformi SPJ FUP-a. Ovi događaji navodno su se odvijali sredinom 2016. godine u kafiću "Hill" na Mejtašu u Sarajevu, gdje su novac ilegalno transportirali iz Belgije, a potom ga predali Memiji.

"Nakon toga, Memija je organizirao Gačaninov dolazak u Sarajevo i druge usluge, pri čemu su pojedini pripadnici SPJ FUP-a pružali podršku, a njihove usluge su bile plaćene novcem koji je Memija preuzeo od Curle, uz navodnu saglasnost rukovodstva SPJ FUP-a", navode iz Tužilaštva.

Tužilaštvo sumnja da je Memija dogovorio s Alamerovićem da mu se preda novac radi donacije opreme federalnoj upravi policije, s ciljem prikrivanja traga novca koji potiče iz kriminalnih aktivnosti organizirane kriminalne grupe "Tito i Dino". Alamerović je, navedeno je iz Tužilaštva, trebao posredovati u nabavci i uvozu specijalne policijske opreme putem svoje firme "Rhea Expres".

U Rješenju Suda BiH navedeno je da, u odnosu na osumnjičenog Gordana Memiju, postojanje osnovane sumnje proizilazi i iz iskaza svjedoka Ermina Alomerovića, koji je potkrepljen i iskazima policijskih službenika.

Nadalje, kako stoji u Rješenju Suda BiH, dokazima je potkrepljeno postojanje osnovane sumnje da je Gordan Memija učestvovao u organizaciji nabavke i doniranja specijalnih policijskih uniformi Specijalnoj policijskoj jedinici Federalne uprave policije FMUP-a u periodu 2016./2017. godine.

"Na način da je sredinom 2016. iznos od oko 320.000,00 eura, preuzet od Elmira Sarića i njegove supruge Nathalie za koji je znao da potiče iz kriminalnih aktivnosti, po uputama E.G, te dogovorio sa svojim poznanikom i bliskim poslovnim partnerom Alamerović Erminom zvanim 'Kiki' da njemu preda novac za realizaciju donacije specijalne opreme Federalnoj upravi policije, kako bi Alamerović posredstvom svoje firme 'Rhea Expres' izvršio nabavku i uvoz specijalne policijske opreme koju će potom uručiti kao donaciju, a sve kako bi se prikrio trag novca, odnosno izvršilo 'pranje' novca koji potiče iz krivičnih djela neovlaštene trgovine opojnim drogama od strane organizovane kriminalne grupe 'Tito i Dino'", navedeno je u Rješenju Suda BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()