Stigla presuda: Bivši funkcioner MUP-a RS i sin banjalučkog biznismena osuđeni

Lubura je osuđen na dvije godine, a Roguljić na godinu zatvora i novčanu kaznu od 10.000 KM koju je dužan platiti u roku od tri mjeseca od pravosnažnosti presud

11.03.2024. 18:50
  • Podijeli:
Trn Jezero, Nedeljko Lubura, Bojan Roguljic UNA-1664225619950.webp Foto: UNA

Bivši inspektor u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske Nedeljko Lubura (49) i Bojan Roguljić (43), sin banjalučkog biznismena Slavka Roguljića, na osnovu sporazumnog priznanja krivice osuđeni su u Sudu BiH na ukupno tri godine zatvora i 10.000 KM kazne za krijumčarenje opasnog kriminalca Ivana Mijatovića iz Slovenije u BiH.

Prema sporazumu Lubura je osuđen na dvije godine, a Roguljić na godinu zatvora i novčanu kaznu od 10.000 KM koju je dužan platiti u roku od tri mjeseca od pravosnažnosti presude. Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH Lubura je oglašen krivim i osuđen za krivično djelo krijumčarenje ljudi i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, a  Roguljić za krivično djelo krijumčarenje ljudi.

Optuženi da su krili bjegunca: Lubura i Roguljić pred Sudom BiH

Iz Tužilaštva navode da su pomenuti  priznali  da su krajem 2020. godine, preko  granice nezakonito u BiH prevezli Mijatovića koji se nalazio u Sloveni. Navodi se da su oni znali da je za licem raspisana Interpolova potjernica na zahtjev agencija za provođenje zakona u Crnoj Gori, kao osumnjičenom za krivično djelo pokušaja ubistva. Prema optužnici Lubura i Roguljić su znali da Mijatović  posjeduje krivotvorene lične dokumente BiH na drugi identitet, ali su korištenjem policijskih kapaciteta i provjerama u IDDEA sistemu utvrdili da je  putna isprava proglašena nevažećom

- Nakon što je optuženi Roguljić korištenjem Skaj aplikacije obavijestio M.I. o navedenom, i vršio dalju komunikaciju o mjestu i vremenu sastanka u Sloveniji, optuženi Lubura je zloupotrijebio  položaj u MUP-u RS te koristio službeno vozilo sa svjetlosnom signalizacijom sa kojim su optuženi otišli u Sloveniju preuzeli potraživano lice, te ga nezakonito bez graničnih kontrola prevezli u BiH –navedeno je  optužnici.

-  Prvooptuženi Lubura u vrijeme izvršenja krivičnog djela, bio je visoko poziconirani inspektor MUP-a RS, odakle je udaljen nakon provedenog postupka u toj policijskoj agenciji. Predložena kazna adekvatna je ulozi i odgovornosti optuženih u izvršenju krivičnog djela. Potpisivanjem sporazuma optuženi se odriču prava na suđenje te ne mogu uložiti žalbu na krivično-pravnu sankciju-navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Obojica su optuženi u predmetu kodnog naziva "Trn" u kojem su korišteni dokazi iz iz dešifrovanih  SKAJ i Anom aplikacija, piše Glas Srpske.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()