Šteta oko 800.000 KM: Adnan Subašić (35) osumnjičen za paljevinu džamije u Gradačcu, koristio benzin i upaljač

Predložen pritvor

21.11.2023. 13:24
  • Podijeli:
gradačac_džamija_požar_foto_FB Cropped-655a0774088f4.webp Foto: Facebook/Radio Gradačac

Kantonalnom sudu Tuzla predloženo je da odredi jednomjesečni pritvor za Adnana Subašića /35/ iz Gradačca zbog sumnje da je počinio krivično djelo paljevina u džamiji "Husejnija" u Gradačcu, saopšteno je danas iz Kantonalnog tužilaštva.

Subašić je osumnjičen da je 19. novembra oko 12.30 časova koristeći benzin i upaljač, svjestan da će zapaliti zgradu u javnoj upotrebi, izazvao požar u džamiji "Husejnija" u Gradačcu, pri čemu je uništen veći dio unutrašnjosti objekta i prouzrokovana materijalna šteta u iznosu od najmanje 800.000 KM.

Uviđaj su pod nadzorom dežurnog tužioca obavili pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a Tuzlanskog kantona i vještak protivpožarne zaštite.

Po naredbi tužioca, obavljeno je vještačenje nastale štete.

Osumnjičeni Subašić je uhapšen istog dana u večernjim časovima, obavljena je kriminalistička obrada i uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predat je u nadležnost Tužilaštva.

Istražne radnje u ovom predmetu su u toku.

DŽamija, koju je je 1826. godine sagradio Husein kapetan Gradaščević, proglašena je nacionalnim spomenikom i pod zaštitom je Uneska.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()