Smanjena kazna: Bivšem policijskom inspektoru dvije godine robije zbog mita

Grujić je u prvostepenom postupku osuđen na tri godine zatvora, a kazna je smanjena nakon što je Vrhovni sud djelimično uvažio žalbu odbrane

08.05.2024. 17:00
  • Podijeli:
rotacija policija milicija pixabay-6617ace64678a.webp Foto: Pixabay

Vrhovni sud Republike Srpske smanjio je kaznu nekadašnjem policijskom inspektoru Nenadu Grujiću i pravosnažno ga osudio na dvije godine zatvora i novčanu kaznu od 3.000 KM zbog primanja mita u iznosu od 20.000 KM!

Grujić je u prvostepenom postupku osuđen na tri godine zatvora, a kazna je smanjena nakon što je Vrhovni sud djelimično uvažio žalbu odbrane.

“Žalba odbrane je uvažena i prvostepena presuda je preinačena u odluci o kazni. Iako je presuda pravosnažna, odbrana je predala i Zahtjev za zaštitu zakonitosti, kao i apelaciju Ustavnom sudu”, rekao je za ATV Grujićev branilac, advokat Željko Višić.

Prema presudi Grujić je u februaru 2020. godine od nekadašnjeg direktora Srednjošlkolskog doma u Banjaluci Branislava Vidića tražio i primio mito u iznosu od 20.000 KM da bi mu ”sredio” obustavljanje istrage koja je protiv Vidića vođena zbog navodnih malverzacija.

U tu istragu je bila uključena i tadašnja inspektorka Jelena Florjan koja je, nakon sporazumnog priznanja krivice, osuđena na godinu dana zatvora.

U presudi se navodi da su inspektori Vidiću obećali da će protiv njega podnijeti prijavu za “lažno” krivično djelo, koju će tužilaštvo brzo odbaciti. Za to zataškavanje od Vidića su tražili 30.000 KM.

“Grujić je od Vidića primio 20.000 KM da, u okviru svojih službenih ovlašćenja, izvrše radnju koju ne bi smjeli izvršiti, a nakon što su duže vrijeme preduzimali radnje po anonimnoj krivičnoj prijavi protiv njega. Ostatak novčanog iznosa od 10.000 KM osumnjičenima je trebao biti predat nakon što tužilaštvo obustavi istragu”, navodilo se u optužnici.

Grujić je uhapšen u akciji “Sirano” nakon što je od Vidića primio mito u označenim novčanicama, a primopredaju je pratila policija i uhapsila ga na djelu.

Prvostepenom presudom Grujiću je bila izrečena i mjera zabrane vršenja dužnosti policijskog službenika u trajanju od pet godina, ali je on u međuvremenu otišao u penziju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()