Rekordan "ulov": Interpol zaplijenio robu vrijednu 5,7 milijardi dolara

Međunarodna policijska organizacija je saopštila da su vlasti uhapsile 14.260 osoba u operaciji "Okidač IX"

18.04.2023. 22:23
  • Podijeli:
roba-643efc3bc2689.webp Foto: Tanjug/AP/Ilustracija

Interpol je saopštio da je njihova najveća ikada operacija zapljene vatrenog oružja širom Srednje i Južne Amerike rezultirala oduzimanjem hiljada komada ilegalnog oružja i droge vrijedne 5,7 milijardi dolara, nakon do sada neviđene saradnje 15 zemalja.

Međunarodna policijska organizacija je saopštila da su vlasti uhapsile 14.260 osoba u operaciji "Okidač IX", koja je trajala između 12. marta i 2. aprila.

Tokom operacije je pronađeno 8.263 komada nedopuštenog oružja i gotovo 306.000 komada municije, kao i 203 tone droge i 372 tone sredstava za proizvodnju narkotika, navodi Hina, prenosi Index.hr.

U akciji su učetvovale Argentina, Bolivija, Čile, Kolumbija, Kostarika, Ekvador, El Salvador, Gvatemala, Honduras, Meksiko, Panama, Paragvaj, Peru i Urugvaj.

Do operacije je došlo u trenutku kad je Meksiko, uz podršku šesnaest američkih saveznih država i nekoliko karipskih zemalja, podigao tužbu protiv proizvođača oružja iz SAD-a, s ciljem da ih proglase odgovornim za omogućavanje krijumčarenja oružja preko granice, pišu Nezavisne.

Više od polovine "kriminalnog oružja" koje je oduzeto i pronađeno u centralnoj Americi potiče iz SAD-a, prema podacima američke agencije za kontrolu oružja ATF. Ta brojka za Meksiko iznosi 70 odsto, a 80 odsto za ostale karipske zemlje.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()