Putem virusa došao do podataka preduzeća, ucjenjivao ih i tražio 150.000 eura u Bitcoinu

MUP Republike Srpske upozorava

12.10.2023. 12:04
  • Podijeli:
haker-hakiranje-cyber-shutterstock-1667316492598.webp Foto: Shutterstock

MUP Republike Srpske upozorio je građane na prevare koje se dešavaju putem interneta, a u okviru kojih prevaranti dođu do podataka iz vaših kompjutera. 

Banjalučanin A.B. prijavljen je Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka za krivična djela Izrada i unošenje kompjuterskih virusa, Kompjuterska prevara, Iznuda te Neovlašten pristup zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a RS, A.B. je otkriven zahvaljujući radu policijskih službenika Uprave kriminalističke policije, Jedinice za visokotehnološki kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, a u okviru akcije “KUPA”.

“Navedena krivična djela izvršena su na taj način što je imenovani u periodu od juna 2021. godine do 29.08.2021. godine, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, korištenjem lažnog naloga elektronske pošte i lažnim prikazivanjem činjenica doveo u zabludu zaposlene jednog pravnog lica sa sjedištem u Banjaluci zbog koje su, vjerujući da se radi o vjerodostojnom pošiljaocu, otvorili i aktivirali prilog elektronske poruke što je bez njihovog znanja i saglasnosti omogućilo instaliranje programa, a potom i pristup kompjuterima i kompjuterskom sistemu. Prijavljeni je potom od ovog pravnog lica tražio da za otključavanje i neobjavljivanje snimljenih sadržaja uplati u virtuelnoj valuti Bitcoin iznos od 150.000,00 eura”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske upozorilo je građane i pravna lica na sve češću pojavu lažnih poruka elektronske pošte koje imaju za cilj krađu identiteta, zapamćenih lozinki i podataka uz napomenu da u slučaju bilo kakve sumnje u potencijalni napad bez odlaganja prijave najbližoj policijskoj stanici.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()