Predložen pritvor za Dženisa Kadrića i Alema Hodovića: Osumnjičeni su za pranje novca

Prijedlog pritvora upućen je Sudu BiH, gdje se očekuje zakazivanje ročišta po prijedlogu tužilaštva

08.02.2024. 15:54
  • Podijeli:
tužilaštvo_bih_pixsell-6564a49f5b327.webp Foto: Pixsell

Postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, nakon ispitivanja osumnjičenih, prema Sudu BiH uputio je prijedlog za određivanje pritvora za osumnjičene Dženisa Kadrića i Alema Hodovića.

Dženis Kadrić, rođen 1989. godine u Sarajevu, nekadašnji uposlenik Federalne uprave policije i Alem Hodović, rođen 1983. godine u Priboju.

“Mjera pritvora u trajanju od 30 dana predložena je iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke a), b) i c) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike ili ponovo počiniti krivično djelo ili dovršiti započeto. Oni se sumnjiče da su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. u vezi sa krivičnim djelom pranje novca iz člana 209. KZ-a BiH”, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

U okviru istražnih i operativnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi iz Sky i Anom aplikacija da su se osumnjičena lica duže vrijeme bavila organizovanim kriminalom, povezanim sa neovlaštenim međunarodnim prometom velikih količina opojnih droga, kao i pranjem novca, a sve sa ciljem sticanja velike protivpravne imovinske koristi u novcu, materijalnim dobrima ili drugim oblicima koristi, odnosno skupocjenim vozilima i velikom broju nekretnina.

Akcija je provedena na području Sarajeva pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, a u realizaciji akcije sudjelovali su policijski službenici MUP-a KS, dok je podršku pružala Obavještajno-sigurnosna agencija BiH s kojom je ostvarena intenzivna saradnja.

Tokom akcije zaplijenjena je značajna količina novca, vojno-komunikacijska oprema, četiri puške, kao i četiri pištolja, dva skupocjena motorna vozila, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Prijedlog pritvora upućen je Sudu BiH, gdje se očekuje zakazivanje ročišta po prijedlogu tužilaštva.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()