Porodično nasilje hronični problem: Od početka godine evidentirana 24 slučaja, tokom protekle 487

Policijski službenici, kako navode, dužni su da preduzmu sve neophodne mjere i radnje s ciljem zaštite i pomoći žrtvama nasilja u porodici

02.02.2024. 08:28
  • Podijeli:
zlostavljanje dece, seksualno zlostavljanje, nasilje, nasilje nad decom, deca, uznemiravanje - profimedia (2)-6554b3b89fa42.webp Foto: Profimedia

U Banjaluci su od početka godine evidentirane 24 prijave nasilja u porodici, a tokom prošle godine zabilježeno je 487, rečeno je Srni u banjalučkoj Policijskoj upravi.

"Osnovna aktivnost prilikom postupanja po prijavi nasilja u porodici je zaštita sigurnosti žrtve na način da se nasilje zaustavi ili spriječi njegovo ponavljanje, vodeći računa o izbjegavanju dodatne viktimizacije i povređivanja žrtve", istakli su u banjalučkoj policiji.

Policijski službenici, kako navode, dužni su da preduzmu sve neophodne mjere i radnje s ciljem zaštite i pomoći žrtvama nasilja u porodici.

Iz Policijske uprave dodaju da na licu mjesta prikupljaju što više početnih informacija, odnosno vrijeme i mjesto konkretnog događaja, podatke o učiniocu, te druge činjenice i okolnosti od značaja.

Nakon što dobiju prijavu, iz policije ističu da su dužni da odmah obavijesti nadležni Centar za socijalni rad, radi pružanja zaštite žrtvi, pravne pomoći, psihosocijalne i druge podrške radi njene zaštite.

O izvršenom nasilju u porodici, policijski službenik obavještava nadležnog okružnog javnog tužioca, te vrši procjenu rizika u skladu sa zakonom, dok je metodologija izrade procjene rizika propisana Opštim protokolom o postupanju koja se dostavlja nadležnom Centru za socijalni rad.

Iz Policijske uprave Banjaluka naglašavaju da postupanje u slučajevima nasilja u porodici zahtjeva saradnju svih subjekta zaštite žrtava.

"Policijski službenici uspostavljaju saradnju sa drugim institucijama, ustanovama, organima, organizacijama i službama koje učestvuju u sprečavanju i suzbijanju nasilja u porodici", navode u Policijskoj upravi.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()