Pogledajte snimak hapšenja u današnjoj akciji "Pandora"

Cilj akcije bio je razbijanje sofisticirane kriminalne mreže koja je putem različitih prevara manipulisala hiljadama osoba, uključujući investicijske prevare i prevare koje se odnose na emotivne veze

02.05.2024. 19:49
  • Podijeli:
Pandora_hapsenje_snimak_foto_TikTok-6633ad11cb778.webp Foto: TikTok/CH

Operacija “Pandora”, koja se odvijala pod vodstvom Europola krajem aprila ove godine, rezultirala je hapšenjem 21 osobe i izvršenjem pretresa u 12 pozivnih centara raspoređenih u Njemačkoj, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Libanu.

Cilj akcije bio je razbijanje sofisticirane kriminalne mreže koja je putem različitih prevara manipulisala hiljadama osoba, uključujući investicijske prevare i prevare koje se odnose na emotivne veze.

Akciju su koordinirali stručnjaci Njemačke kriminalističke policije (BKA) s Europolom, te su prilikom pretresa pronađeni nosači podataka, gotovina i imovina vrijedna milion eura, te brojni elektronski dokazi. Istraga je pokazala da su kriminalci koristili različite taktike manipulacije, poput lažnih obećanja o lutrijskim isplatama, investicijskim prilikama i naplati dugova, te su se predstavljali u raznim ulogama – od rođaka i bankarskih službenika do agenata za korisničku podršku i policajaca.

@crnahronikainfo

Pogledajte snimak hapšenja u današnjoj akciji Pandora Operacija “Pandora”, koja se odvijala pod vodstvom Europola krajem aprila ove godine, rezultirala je hapšenjem 21 osobe i izvršenjem pretresa u 12 pozivnih centara raspoređenih u Njemačkoj, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Libanu. Cilj akcije bio je razbijanje sofisticirane kriminalne mreže koja je putem različitih prevara manipulisala hiljadama osoba, uključujući investicijske prevare i prevare koje se odnose na emotivne veze.

♬ original sound - CRNA Hronika

Interesantno je da su se prevaranti specijalizirali za različite vrste prevara u različitim zemljama: pozivi vezani za dugove najčešće su dolazili iz Bosne i Hercegovine, dok su pozivi za online bankarske prevare upućivani s Kosova. Investicijske prevare najčešće su inicirane iz Albanije, dok su prevaranti specijalizirani za prevare s kreditnim karticama operirali iz Libana.

Slučaj koji je potaknuo ovu opsežnu istragu dogodio se kada je klijent banke zatražio da podigne preko 100.000 eura u gotovini, nakon čega je bankar postao sumnjičav i otkrio da je klijent žrtva “prevare lažnih policajaca”. Ova informacija omogućila je brzu intervenciju i spriječila prevaru.

Kroz višemjesečnu akciju, koja je uključivala praćenje i analizu preko 1,3 miliona telefonskih razgovora, državni ured kriminalističke policije Baden-Württemberga je uspio identificirati brojne druge prevarante i spriječiti financijske gubitke u više od 80% slučajeva, čime je potencijalna šteta smanjena za preko 10 miliona eura.

Osim toga, istraga je omogućila mape lokacija s kojih su stizali pozivi, te prikupljanje informacija o brojevima telefona, vlasnicima i tehničkoj infrastrukturi kao što su serveri, planirajući na kraju demontirati cijelu infrastrukturu kriminalne mreže.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()