Podignuta optužnica protiv dvije osobe zbog ucjene i maltretiranja trojice homoseksualaca

Uzimali im novac

16.02.2024. 10:58
  • Podijeli:
kantonalni_sud_sarajevo_kantonalni sud Sarajevo 1-63c5610b29e60.webp Foto: Kantonalni sud Sarajevo

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Irfana Mulalića i Ishaka Bilala zbog krivičnih djela razbojništvo i ucjena.

Optuženi Irfan Mulalić se tereti da je od sredine oktobra 2023. godine, pa sve do hapšenja, putem društvene mreže i aplikacije za upoznavanje gej i biseksualnih muškaraca, stupio u kontakt sa tri homoseksualna muškarca.

"Nakon što je s njima dogovorio susret u različitim stanovima na području Sarajeva, odmah po dolasku bi im prijetio zbog njihove seksualne orijentacije te uz udarce, prijetnju pištoljem, psovke i uvrede tražio novac. Od oštećenih je uzimao pin kodove kreditnih kartica sa kojih je podizao novac", navodi se iz kantonalnog tužilaštva.

U jednoj od ovih radnji je, prema optužnici, učestvovao i optuženi Ishak Bilal.

Istovremeno, optuženi Irfan Mulalić tereti se i da je ucjenjivao jednog od oštećenih da će njegovoj rodbini reći za njegovu seksualnu orjentaciju, ukoliko mu ne da novac. Također se i predstavljao kao policajac te pokazivao značku sa natpisom "Special police".

Na ovaj način su optuženi stekli i nezakonitu korist od oko 800 KM. Nakon potvrđivanja optužnice, na prijedlog postupajućeg tužioca sud je produžio pritvor optuženima.

U optužnici je za glavni pretres predloženo saslušanje 12 svjedoka, jednog vještaka i izvođenje više od 120 materijalnih dokaza.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()