Otkrivamo: Šta je dovelo do katastrofalne eksplozije u Šepku

Zaobilazili pravila i ugrozili živote i zdravlje ljudi

05.08.2022. 09:00
  • Podijeli:
sepak eksplozija 9 foto privatna arhiva Cropped.jpg Foto: Ustupljena fotografija

Prošle su skoro tri godine od stravične eksplozije gasa na benzinskoj pumpi "Nešković" u Šepku kod Zvornika, u kojoj je poginuo Zoran Avramović (49) iz Loznice, povrijeđeno osam osoba i pričinjena šteta od preko dva miliona maraka, a suđenje u tom predmetu još nije počelo.

Katastrofalne posljedice

Razorna eksplozija dogodila se 23. decembra 2019. godine. Prethodno je došlo do naizgled bezazlenog sudara dva automobila, a jedan od njih je udario u točilicu za TNG (tečni naftni gas) i izazvao istakanja gasa. To je dovelo do snažne eksplozije u kojoj je pumpa "sravnjena sa zemljom".

U eksploziji je poginuo državljanin Srbije Zoran Avramović, čije je tijelo raskomadano. Po život opasne povrede zadobio je i Aleksandar Karać iz Branjeva, koji je imao višestruke prelome kostiju, te opekotine od prvog do trećeg stepena na 35% površine tijela. Povrijeđeno je još najmanje sedam osoba i pričinjena je šteta od oko 2.159.281 KM, jer je u eksploziji oštećeno 13 vozila, četiri kuće i benzinska pumpa "Nešković".

Dva uzroka eksplozije

Kao uzrok eksplozije tokom istrage su se izdvojila dva razloga. Prvi nepropisno sagrađeno pretakalište za TNG (tečni naftni gas), koje se nalazilo u zaštitnom pojasu čime je smetalo odvijanju bezbjednog saobraćaja. Drugi, mnogo bitniji razlog je to što u rezervoaru na usisnom vodu na tečnoj fazi TNG-a nije ugrađen protivlomni ventil, već samo usisna korpa, iako je to bilo predviđeno projektom.

Portparol Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini Danka Prodanović kaže da je istraga u ovom predmetu okončana 6. oktobra 2020. godine podizanjem optužnice protiv Milisava Pavlovića i Dušana Lukića. Obojici je na teret stavljeno krivično djelo stvaranje opasnosti nepropisnim izvođenjem građevinskih radova, iz nehata, za šta je zaprijećena kazna od jedne do osam godina zatvora. Lukić je u međuvremenu preminuo, pa je postupak protiv njega obustavljen.

Nije ugrađen protivlomni ventil

U optužnici se navodi da je Milisav Pavlović, tokom 2016. godine radio u firmi "Tehnomont" Brčko, kao ovlašteni predstavnik izvođača radova na izgradnji benzinske pumpe "Nešković".

"Olako držeći da zabranjena posljedica neće nastupiti Pavlović nije ispoštovao glavni projekat, izrađen od strane GP "Obnova" Šamac. O odstupanju od projekta nije napravio službenu zabilješku, niti obavijestio investitora i projektanta. Potom je 21. jula 2016. godine investitoru dao netačne informacije da je projekat stanice za TNG izveden kvalitetno i prema glavnom projektu, standardima i normama za izgradnju ovakve vrste objekta, niti je sačinio službenu zabilješku o odstupanju od ugradnje protivlomnog ventila u rezrvoaru na usisnom vodu na tečnoj fazi TNG-a, a što je bilo predviđeno glavnim projektom", navodi se u optužnici.

Propustio da nadzire i uoči nedostatke

Pokojni Dušan Lukić je radio kao nadzorni organ nad mašinskim radovima. U optužnici navodi da je on, olako držeći da zabranjena posljedica neće nastupiti, propustio da nadzire i uoči nedostatke u toku izvođenja radova na izgradnji benzinske pumpe.

"Propustio je da o tome sačini službenu zabilješku, a potom je potpisao izjavu da su mašinski radovi - mašinska instalacija na izgradnji benzinske stanie i stanice za TNG izvedeni kvalitetno i u skladu sa glavnim projektom, iako nije postavljen protivlomni ventil", navodi se u optužnici.

Pojašnjava se da je kritičnog dana automobil "Fiat Stilo", koji je bio parkiran ispred ulaza u market pumpe, spontano se počeo kretati ka magistralnom putu Zvornik - Bijeljina. Pritom je došlo do sudara sa "Opel Astrom", koja se destabilizovala i usljed toga udarila u pretakalište TNG-a.

Pretakalište izgrađeno mimo zakona

"Pretakalište je izgrađeno suprotno Zakonu o putevima RS, odnosno sagrađeno je u zaštitnom pojasu čime je smetalo odvijanju bezbjednog saobraćaja. Usljed udara došlo je do istakanja gasa na mjestu loma cijevi usisne grane na mjestu hvatača nečistoće, a na kojoj nije ugrađen protivlomni ventil, već samo usisna korpa. To je projektom bilo predviđeno, a u elaboratu o primopredaji radova evidentirano je da je protivlomni venti ugrađen. To je dovelo do istakanja plina iz cisterne, a potom i eksplozije", ističe se u optužnici.

U eksploziji je poginuo Zoran Avramović, Aleksandar Karać je zadobio po život opasne povrede, a povrijeđeno je još najmanje sedam ljudi. U optužnici je taksativno pobrojano ko je kakve povrede zadobio. Pobrojana su i oštećena na 13 vozila, od kojih su neka u potpunosti uništena, zatim četiri kuće na kojima su pucale krovne konstrukcije, crijepovi, vrata, stakla, štokovi, oštećene garaže, oluci, pločice, dok je benzinska pumpa "Nešković" u potpunosti uništena.

"Optuženi su nehatno, kao odgovorna lica, pri nadzoru građevinskih radova postupili suprotno propisima i opšte priznatim tehničkim pravilima i time izazvali opasnost za život i tijelo ljudi i imovinu većeg obima, usljed čega je nastupila smrt jednog lica", dodaje se u optužnici.

Optuženi u inostranstvu

Čedo Jović, sekretar Osnovnog suda u Zvorniku, za UNU kaže da je optužnica u ovom predmetu potvrđena 12. marta. 2021. godine.

"Prvooptuženi Milisav Pavlović optužnicu je primio 18. jula 2021. godine. Drugooptuženi Dušan Lukić je preminuo 21. marta 2021. godine, odnosno prije prijema optužnice pa je sud donio rješenje kojim je krivični postupak protiv njega obustavljen i nastavljen je samo u odnosu na Pavlovića", rekao je Jović.

On dodaje da je ročište za izjašnjenje o krivici prvo bilo zakazano za 16. decembar prošle godine, a optuženom je poziv upućen putem međunarodne pravne pomoći, budući da se nalazi u inostranstvu.

"Optuženi nije došao na ročište, ali nedolazak je opravdao lošim zdravstvenim stanjem. Novo ročište za izjašnjenje o krivici je zakazano za 15. septembar ove godine i optuženom je ponovo poziv upućen preko međunarodne pravne pomoći, odnosno putem Ministarstva pravde. Nakon izjašnjenja sud će nastaviti dalji postupak u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku RS", rekao je Jović.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()