Osuđen na godinu dana: Izet Čorbo, dionice kupovao po pet KM, pa prodavao po 77 KM

Privredniku iz Konjica bit će oduzeto i devet miliona KM

17.04.2023. 17:34
  • Podijeli:
kantonalno-tuzilastvo.jpg

Kantonalni sud Sarajevo osudio je privrednika Izeta Čorbu na godinu dana zatvora, uz oduzimanje devet miliona KM, zbog krivičnog djela povlaštene informacije iz Zakona o tržištu vrijednosnih papira FBiH.

Naime, nakon održanog pretresa po ukidanju oslobađajuće prvostepene presude, Kantonalni sud u Sarajevu proglasio je krivim Izeta Čorbo zbog krivičnog djela povlaštene informacije iz Zakona o tržištu vrijednosnih papira FBiH.

Čorbo je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine. Istovremeno mu je oduzeta imovinska korist u iznosu od devet miliona KM.

Optuženi se tereti da je od augusta 2011. do juna 2014. godine u svojstvu izvršnog direktora i većinskog vlasnika dionica firme RFK "Valjčići" Konjic, iskoristio povlaštene informacije iz dva pisma namjere firme NN International BV iz Nizozemske, koja je iskazala interes za kupovinu emitovanog dioničkog kapitala u RFK Valjčići.

Tako je optuženi u navedenom periodu kupovao dionice po cijeni od 5 KM a potom ih istoj firmi kao većinski vlasnik dionica prodao po cijeni od 77 KM.

Na ovaj način stekao je protupravnu imovinsku korist u iznosu od 9.440.352 KM. Na navedenu presudu postoji pravo žalbe.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()