Optuženi za svirepo ubistvo se žali na advokata, sudu prijeti tužbom

Dalibor Mandić u sudu negirao krivicu za svirepo ubistvo Ariela Bogdanovića

06.04.2023. 12:35
  • Podijeli:
Dalibor Mandic 3 foto Facebook-638b35c80ba4b.webp Foto: Facebook

Dalibor Mandić (37) u Okružnom sudu u Banjaluci negirao je krivicu po optužnici za svirepo ubistvo Ariela Bogdanovića (28), a tokom izjašnjenja se oštro bunio u sudnici navodeći da mu je ugroženo pravo na odbranu!

Mandić je u jednom trenutku zaprijetio da će podnijeti tužbu protiv Okružnog suda u Banjaluci, dodajući da će se zbog postupanja prema njemu žaliti Kancelariji visokog predstavnika u BiH (OHR), kao i Evropskom sudu za ljudska prava.

Naime, Mandić se u sudnici obrušio na advokata Vanju Lakić, koja mu je postavljena kao branilac po službenoj dužnosti.

"Gospođa branilac je od prvog trenutka odbila da radi u moju korist! Za četiri mjeseca ni jednom se nismo čuli. Meni se ne javlja na telefon, a u pritvoru me nije posjećivala. Za ovo za šta se teretim, nisam kriv", rekao je Mandić, da bi ga prekinuo sudija za prethodno saslušanje Srđan Forca, pojašnjavajući optuženom da je upravo negirao krivicu.

Mandić je nastavio da se buni, govoreći da se četiri mjeseca nije čuo sa majkom, koja je u bolnici. Vrijeme provedeno u pritvoru očigledno je koristio da iščita zakone, pa je u sudnici tvrdio da nisu ispunjeni zakonski uslovi za održavanje ročišta. Pozivao se na član 53. Zakona o krivičnom postupku RS koji se odnosi na to kada osumnjičeni, odnosno optuženi mora imati branioca.

"Sudu sam uputio četiri molbe o razrješenju advokata, ali mi na te molbe nije ni odgovoreno. Koji je razlog za to? Vaša profesionalnost ili pristrasnost", pitao je Mandić sudiju.

Forca ga je ponovo prekinuo i objasnio optuženom da ukoliko je nezadovoljan postavljenim braniocem uvijek ima mogućnost da odabere bilo kog advokata po svom izboru.

Upozorio je Mandića da, ukoliko izbjegava da se izjasni o krivici, da sud može konstatovati da to znači da negira krivicu. Pojasnio je i da je sud ispunio svoje obaveze prema njemu, navodeći da on nema ovlašćenja da bilo kome kaže da mu dođe u posjetu.

Upozorio je Mandića da sud cijeni i ponašanje optuženog tokom postupka, ali Mandić nije odustajao:

"Smatram da nemam advokata! Ova osoba ovdje me uopšte nije upoznala s mojim pravima. Prema meni se od prvog dana primjenjuje prinuda. Tužilac me ništa nije pitao. Izjava koju sam dao, data je pod prisilom policijskih inspektora, jer nemam branioca", nastavio je Mandić, tvrdeći da sud krši Ustav Republike Srpske.

U jednom trenutku je Lakićevu nazvao policijskom inspektorom, pa ga je sudija upozorio da je "prešao na teren uvreda". Prije nego što je izveden iz sudnice Mandić je dobacio i da će tužiti sud, te da će se žaliti OHR-u.

Podsjetimo, Bogdanović je ubijen 2. decembra prošle godine u Bulevaru srpske vojske oko 19.35 časova. Mandić se tereti da je u blizini "Kampusa" u Banjaluci Bogdanovića ubo nožem. Žrtva je počela da bježi, a Mandić trči za njim i stiže ga kod benzinske pumpe gdje je Bogdanović pao na asfaltnu podlogu, gdje ga optuženi, dok je žrtva ležala, osam puta ubada u predjelu ramena, lica, vrata i grudnog koša.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()