Od duvana do pištolja: Oduzeta roba vrijedna više od pola miliona

U saopštenju UIO navodi se da će protiv počinilaca ovih nezakonitosti u okviru prekršajnog, odnosno krivičnog postupanja, biti preduzete zakonom propisane mjere i radnje.

08.02.2024. 12:45
  • Podijeli:
oduzeta_roba_foto_UIO-63ec9dd3a9d40.webp Foto: UIO BiH

 Službenici Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH, regionalnih centara Tuzla, Mostar i Banjaluka oduzeli su rezani duvan, pištolj, tekstil, obuću, dioptrijske naočare i termometre procijenjene vrijednosti 574.850 KM, saopšteno je danas iz UIO BiH.

U saopštenju se navodi da su u januaru službenici UIO realizovali više operativnih aktivnosti na sprečavanju krijumčarenja i nezakonitog prometa akciznih i robe stranog porijekla na području regionalnih centara Tuzla, Mostar i Banjaluka i oduzeli veću količinu razne vrste robe.

Prilikom provjera na području Širokog Brijega pronađena je i privremeno oduzeta tekstilna roba stranog porijekla - odjeća i obuća, bez dokumentacije o nabavci, u vrijednosti oko 18.710 KM.

U saradnji sa pripadnicima Policijske stanice Jablanica na putnom pravcu Posušje-Jablanica kod jednog fizičkog lica u putničkom vozilu pronađeno je i privremeno oduzeto 50 kilograma rezanog duvana procijenjene vrijednosti oko 9.500 KM koji nije bio propisno obilježen akciznim markicama UIO, namijenjenog daljoj prodaji.

U saopštenju se navodi da je na carinskoj ispostavi Doboj uz asistenciju carinskih službenika Doboj u pošiljci selidbenih stvari iz SAD pronađeno i oduzeto kratko vatreno oružje "springfild armori" /Springfield Armory/.

Kod pravnog lica na području Regionalnog centra Tuzla pronađena je i oduzeta veća količina robe stranog porijekla za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija - dioptrijske naočare, termometri - ukupno 5.918 komada.

Osim toga, u saradnji sa pripadnicima MUP-a Republike Srpske, Policijske uprave Doboj, na osnovu operativnog rada oduzeto je putničko motorno vozilo koje je korišteno za izvršenje krivičnih djela, a za koje nije postojala zakonom propisana dokumentacija, niti dokaz o sprovedenoj carinskoj proceduri.

Vrijednost oduzetih predmeta u ovim operativnim aktivnostima na području Regionalnog centra Tuzla iznosi oko 340.700 KM, a izrečene su kazne od 21.000 KM.

Na carinskoj ispostavi Gradiška tokom detaljnog pregleda pošiljke utvrđeno je da se, osim redovno prijavljene robe u uvoznoj pošiljci, nalazila i roba za koju nije priložena uvozna carinska dokumentacija, te je privremeno oduzeta veća količina neprijavljene robe - patika, konzola za video-igre, procijenjene vrijednosti oko 205.940 KM.

U saopštenju UIO navodi se da će protiv počinilaca ovih nezakonitosti u okviru prekršajnog, odnosno krivičnog postupanja, biti preduzete zakonom propisane mjere i radnje.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 besplatno i anonimno prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda, a na viber broj 065 355 155 poslati fotografiju i lokaciju gdje se nelegalno prodaju cigarete i duvan.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()