Novinar UNE prije šest godina pisao o onome što sada istražuje Tužilaštvo KS

Novinari gotovo uvijek reaguju brže od pravosudnih organa

24.05.2023. 19:11
  • Podijeli:

Bivši gradonačelnik  Sarajeva i još uvijek aktuelni ambasador u Kataru Abdulah Skaka, danas je prebačen u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo. Zloupotreba položaja i ovlašćenja, potom nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje dara i drugih oblika koristi su krivična djela za koja se tereti. I za ove afere, novinari su pisali odavno.

Prije skoro šest godina, novinar UNA televizije a tadašnji novinar magazina Žurnal, Davor Obrdalj, pisao je o onome što danas istražuje Tužilaštvo Kantona Sarajevo. Kaže da je sve počelo 2017. godine izvještajem financijske policije. Jedan od Davorovih tekstova je bio vezan i za uličnu rasvjetu u opštini Trnovo koja se nalazi u Republici Srpskoj a plaćena je iz budžeta grada Sarajeva.

"Počeo sam da ispitujem tu temu da bih došao do informacije da zapravo Skaka ima tamo vikendicu i onda sam se počeo baviti tom temom. I dan danas se sjećam tog njegovog odgovora koji je glasio: 'Ne znam zašto to povezujete jer ja na tu lokaciju nikada ne idem noću'. To je meni bio onako smiješan odgovor", ističe Obrdalj.

Između ostalog Skaka se tereti i za nezakonito zapošljavanju savjetnika, o čemu je pisao CIN.

"Tada smo u sklopu te priče objavili da je Abdulah Skaka zaposlio četiri osobe u gradskoj upravi. Uradio je to tako što su prethodno primljeni u opštinu Trnovo. U tome im je pomogao načelnik opštine Trnovo Ibro Berilo i dan nakon što su se zadržali na toj poziciji zaposlili su se u gradsku upravu", ističe Ibro Čavčić, novinar CIN-a.

Ali, tu nije kraj. Tužilaštvo se ovih dana raspituje i za eventualne nepravilnosti pri organizacije manifestacije EYOF 2019.

"Vezale su se brojne malverzacije za tu manifestaciju. Ono što bih ja predložio tužiocima da u cijeloj toj priči provjere firmu koja je dobila posao na otvaranju EYOFA-a jer se radi o firmi koja je neposredno prije toga i formirana i jedina reference za taj posao koji su dobili je bila ta šta su radili na izradi promotivnog spota SDA", poručuje novinar Una televizije Davor Obrdalj.

Opširnije u prilogu Maje Popović.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()