MUP KS o privođenju visokih dužnosnika u policiji: Dokazi su prikupljeni iz kriptovanih aplikacija

Organizovani kriminal

22.04.2024. 11:59
  • Podijeli:
policija mup ks kli-65b9f688cf0ff.webp Foto: Klix.ba

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo zvanično je potvrdilo da provode akciju "Black Tie 2" u tri grada u državni, a što je povezano s predmetima otvorenim uz pomoć dokaza iz kriptovanih aplikacija poput Skya i Anoma.

Aktivnosti privođenja i pretresa, vrše se na više desetina lokacija, na području Sarajeva, Zenice i Mostara, a meta akcije je više osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba.

Iz policije nisu objavili identitete privedenih, niti lokacije pretresa, no mediji pišu da je riječ o kući i poslovnom prostoru Gordana Memije, kao i objektima koje koristi šef Specijalne policijske jedinice FUP-a Mustafa Selmanović.

Obojica su u pratnji policije otišli na ispitivanje u policijsku stanicu, gdje zakonski mogu ostati najduže 24 sata, a nakon čega će biti pušteni ili proslijeđeni u Tužilaštvo BiH.

Pretresi se vrše na još nekoliko lokacija u Sarajevu, o čemu će kasnije biti poznato više informacija, a dok je policija u Zenici pretresala u zgradi Kantonalne bolnice Zenica i jednoj teretani, čija vlasnica radi u bolnici.

Kako kažu iz MUP-a, među lišenima slobode su i visoki dužnosnici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona, što ukazuje na to da Selmanović nije jedina osoba na poziciji, koja je uhapšena.

U okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija. U aktivnostima koje se provode, međunarodnu podršku su pružili FBI, DEA i Europol.

"Aktivnosti su usmjerene na procesuiranje osoba osumnjičenih za organizirani kriminal, neovlašten promet velikih količina opojnih droga, pranje novca i druga povezana krivična djela. Sa postupajućim tužiocem Tužilaštva Bosne i Hercegovine, akciju provode Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo, Državna agencija za istrage i zaštitu – SIPA, Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, uz podršku Uprave policije MUP-a ZDK i Uprave policije MUP-a HNK", zaključeno je iz MUP-a KS.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()