Može li vam biti oduzet automobil ako je neko drugi njime počinio prekršaj?

Evo šta kažu iz MUP-a KS

13.03.2024. 10:55
  • Podijeli:
policija-ilustracija-armin-durgut-pixsell.jpg

Počinjenje prekršaja tuđim automobilom nije rijetka pojava u našoj zemlji, pa su mnogi u nedoumici kako zakon tretira takve slučajeve.

Kako nam pojašnjavaju iz MUP-a KS članom 22. Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo, propisano je ovlaštenje policijskih službenika "privremeno oduzimanje predmeta", koje se primjenjuje i kod oduzimanja automobila koja počinioci prekršaja, višestruki povratnici koriste u činjenju prekršaja.

Dalje, nadležni organi vam mogu oduzeti automobil čak i onda kada niste vi upravljali njime. Tačnije, ako je neko drugi upravljao vašim vozilom i počinio prekršaj, vaš automobil neće biti pošteđen oduzimanja ukoliko to prekršaj predviđa, javlja Faktor.ba.

- Predmeti koji se upotrebljavaju ili su bili namijenjeni za činjenje prekršaja mogu biti privremeno oduzeti. Zakon o prekršajima Federacije Bosne i Hercegovine kao procesni Zakon definiše mogućnost oduzimanja predmeta i kada nisu vlasništvo osobe koja čini prekršaj. Dodatno, u Zakonu o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini je propisana odgovornost vlasnika vozila u nekim slučajevima ustupanja vozila drugom na korištenje - naveli su iz MUP-a KS.

Na kraju dodaju da o daljim postupanjem s oduzetim autimobilma odlučuje isključivo sud.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()