Kanton Sarajevo svakodnevno puni crne hronike

Upotreba vatrenog oružja od strane maloljetnika postala je gotovo svakodnevica. Građani uplašeni, čekuju reagovanje nadležnih

18.03.2024. 20:30
  • Podijeli:

Sarajevski kanton, svakim danom puni Crnu hroniku.

 Upotreba vatrenog oružja od strane maloljetnika postala je gotovo svakodnevica. Građani uplašeni, čekuju reagovanje nadležnih.

Sinoć je ranjeno maloljetno lice u centru Sarajevu. Skoro u isto vrijeme na jednoj od najprometnijih ulica četiri osobe su napale ženu. Građani svjesni bezbjednosne situacije.

"Kako se osjećate kada pročitate, evo svaki dan pucnjave? Loše, kako ću se osjećati. Ne mogu se osjećati dobro kad se loše dešava, iako ne znam nikoga, ne daj Bože nikome".

"Trebalo bi poraditi malo ozbiljnije i dok se nije to desilo, da se malo ranije".

"Trebaju biti veće, strožije kazne, a ne, bilo, zapišu i ajde dalje. Ništa od toga".

"Čini se da je to slika kompletnog bh. društva. Jedna potpuna nesređenost u domenu politike, potpuna nesređenost u domenu obrazovanja".

"Sad je već malo strah, posebno u tim nekim večernjim satima da se izađe a u toku dana je kao bolje. Ja i stanujemo upravo ovdje u centru, tako da je to svakodnevno", kažu građani u anketi.

Od početka godine u Sarajevu je evidentirano osam upotreba vatrenog oružja - sedam je rasvijetljeno. Iz kantonalnog MUP danas samo saopštenje:

"U javnosti se nameće narativ krivice i odgovornosti policije u Kantonu Sarajevo za sve što je loše, iako je policija Kantona Sarajevo uvijek prva tamo gdje se nešto desi, rasvjetljava krivična djela, hapsi počinioce, sprječava krivična djela. Zašto se neko odlučuje da počini krivično djelo je mnogo kompleksnije pitanje i ne rješava ga policija".

Bivši ministar MUP-a KS ističe da je sve preče u državi od bezbjednosti.

"Kada govorimo o bezbjednosti tu nema nikakvih razlika, jer metak ne bira ko će i šta će jer bojim se da će ovih situacija biti još a država ćuti li ćuti. Mudro čute jer se boje bilo kakve odgovornosti, prebacivanje odgovornosti sa jedne institucije na drugu. U suštini nemate institucije koja u segmentu odgovornosti nije nadležna da nešto uradi. Sve se stavlja fokus na policiju", kaže Nermin Pećanac, bivši ministar unutrašnih poslova KS. 

 Među prvima se oglasio i bivši federalnim ministar Aljoša Čampara.

"Mora se pogledati istini u oči i mora se konstatovati da je zabrinjavajuća sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo.
Pitanje sigurnosti je pitanje koje prevazilazi politiku i koje se mora otvoriti na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo. Nema mjesta populizmu na ovakvim pitanjima".

 I otvoreno je. Za sutra je zakazana sjednica na kojoj će biti razmatrane pristigle informacije od nadležnih institucija u segmentu sigurnosti, jer su posljednja dešavanja uzmerila građane Sarajeva. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()