Javno podsticao na mržnju: Sud BiH odredio pritvor odbjeglom Francuzu

Nakon hapšenja u Banjaluci pritvoren državljanin Francuske Alexisu Issauratu, za kojim traga Interpol

15.05.2023. 17:53
  • Podijeli:
Alexis Issaurt foto drustvene mreze-645df89132105.webp Foto: društvene mreže

Sud BiH odredio je privremeni pritvor državljaninu Francuske Alexisu Issauratu alijas Franck Saron, koji je uhapšen u Banjaluci na osnovu crvene potjernice Interpola Pariz.

"U postupku izručenja potraživanog Alexisa Issaurata Sud BiH je donio rješenje kojim je prema potraživanom određen privremeni pritvor koji može trajati najduže 18 dana odnosno do 28. maja ili do nove odluke suda", rekli su u Sudu BiH za UNAworld.

Kako navode za Issauratom je raspisana međunarodna potjernica u cilju krivičnog gonjenja zbog učešća u udruženju u cilju pripreme krivičnog djela, zatim krivičnog djela posjedovanje oružja uprkos sudskoj zabrani, krivičnog djela javno podsticanja na mržnju ili na nasilje na osnovu porijekla, etničke pripadnosti, nacije, rase ili religije na verbalni način, pismeno, uz upotrebu slika ili javnih elektronskih sredstava komunikacije i krivičnog djela neovlašteno posjedovanje oružja, municije i njihovih elemenata, po Krivičnom zakonu Francuske.

Kao što je UNAworld pisao osumnjičeni Francuz, koji je u dokumentima imao ime Alexis Hugues Fernand Jacques Issaurat uhapšen je u Banjaluci, nakon što su istražni organi došli do saznanja o njegovom boravku u BiH.

Radi se o čovjeku koji je ranije osuđivan i hapšen zbog posjedovanja oružja, kao i rasističkih ispada u Francuskoj, Slovačkoj, Italiji i Mađarskoj. Tamošnji mediji su pisali da se Issaurat isticao po rasističkim i homofobnim stavovima koje je iznosio na internetu. Dodaju i da po tijelu ima više tetovaža kojima se veličaju nacisti i Adolf Hitler.

Između ostalog na rukama ima istetoviran broj "88" (osmo slovo engleskog alfabeta H, što znači "Heil Hitler), znak Treće SS divizije, svastiku na nozi i slično.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()