FUP prijavio državljanina BiH zbog pridruživanja grupi 'Wagner'

Ako Savičić bude osuđen za ova krivična djela, čeka ga potencijalna kazna od šest do 16 godina zatvora

06.11.2023. 16:39
  • Podijeli:
Akcija_kapa_foto_FUP-1666271185999.webp Foto: FUP

Federalna uprava policije (FUP) saopštila je da je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine prijavila državljanina Bosne i Hercegovine zbog navodnog pridruživanja ruskoj paravojnoj plaćenićkoj grupi Wagner.

Kako navode iz FUP-a, Davor Savičić iz Doboja je prijavljen zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo 'Protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama' iz člana 162b. i 'Organizovanje terorističke grupe' iz člana 202d. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

U saradnji sa INTERPOL-om i Ministarstvom unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, Federalna uprava policije je prikupila dokaze da se lice Davor Savičić pridružio paravojnoj ruskoj jedinici 'Wagner'.

Ako Savičić bude osuđen za ova krivična djela, čeka ga potencijalna kazna od šest do 16 godina zatvora. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()