Evropol o "Balkanskom kartelu": Državljanin BiH iz ćelije davao naređenja

Grupu je predvodio državljanin BiH koji trenutno služi četvorogodišnju kaznu zatvora u Italiji

25.05.2023. 17:08
  • Podijeli:
akcija DM Tetris - balkanski kartel foto Europol-646f79b4999f3.webp Foto: Evropol

Evropol je danas saopštio da je uhapšeno 37 članova veoma nasilne kriminalne grupe sa Zapadnog Balkana koja je, uglavnom, bila uključena u krijumčarenje droge i vatrenog oružja širom Evrope.

Kako se navodi, od 37 osumnjičenih, 15 je uhapšeno u jučerašnjim racijama koje su istovremeno izvršene širom Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Holandije, Italije, Belgije i Njemačke.

Dodaje se da su akcije koordinisane sa komandnog mjesta u Zagrebu, uz podršku službenika Evropola raspoređenih na terenu.

Grupu je predvodio državljanin Bosne i Hercegovine koji trenutno služi četvorogodišnju kaznu zatvora u Italiji.

On je nastavio da organizuje kriminalne aktivnosti iz zatvorske ćelije, odakle je, vjeruje se, redovno izdavao naređenja i upustva svojim podređenima.

Tokom racija je zaplijenjeno, između ostalog, 148.000 evra u gotovini, 18 komada vatrenog oružja, uključujući dva mitraljeza i 2.512 komada municije.

Pored toga, zaplijenjeno je 15 kilograma kokaina, 11 kilograma heroina, tri kilograma amfetamina, sedam kilograma marihuane i 10 kilograma hašiša.

Ovu međunarodnu akciju prati složena istraga koju je vodila hrvatska Glavna policijska uprava, u okviru Operativne grupe "Balkanski kartel", navodi se u saopštenju Evropola.

Evropol je ranije osnovao Operativnu radnu grupu "Balkanski kartel", koja okuplja istražitelje iz cele Evrope i sveta, kako bi se efikasno izborio sa prijetnjama koje dolaze iz ovog regiona.

U okviru rada ove grupe nedavno je u Srbiji razbijena najveća organizacija za trgovinu drogom na Balkanu.

Kako je saopštio MUP Hrvatske grupa, koju je vodio 37-godišnji državljanin BiH, je raspolagala s najmanje 23 kg kokaina, najmanje 86 kg heroina, najmanje 120 kg konoplje i najmanje 100 kg smole konoplje - ukupne vrijednosti od najmanje 3.456.000 evra te s najmanje 11 pištolja, jednom automatskom puškom, 6.000 pištoljskih metaka i 20 kg eksploziva.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()