Epilog akcije ‘Index’: Uhapšeno šest osoba, oduzeti dosijei studenata i velika količina dokumentacije

U pretresima koji su realizovani na području Sarajeva, Zenice, Goražda, Travnika i Konjica otkrivena je i privremeno oduzeta veća količina dokumentacije, fakultetske diplome, dosijei studenata

18.03.2024. 15:55
  • Podijeli:
sipa_akcija - anadolija-63eba5b5187f3.webp Foto: Anadolija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u operativnoj akciji „Index“ realizovali pretrese poslovnih, stambenih objekata i pokretnih stvari na 13 lokacija i slobode lišili šest osoba.

Uhapšeni su sprovedeni u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog. O njihovom daljem statusu će u zakonskom roku odlučiti postupajući tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

U pretresima koji su realizovani na području Sarajeva, Zenice, Goražda, Travnika i Konjica otkrivena je i privremeno oduzeta veća količina dokumentacije, fakultetske diplome, dosijei studenata, dokumentacija koja se odnosi na finansijsko poslovanje pravnih lica, pečati, 24.000 Eura i 20.000 Konvertibilnih maraka, računari i drugi predmeti koji mogu postupiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Kao što smo ranije istakli ovom operativnom akcijom obuhvaćeno je više fizičkih i pravnih lica, a istražne aktivnosti se odnose na procesuiranje nezakonitosti sa kojima se dovode u vezu privatne visokoškolske ustanove u Bosni i Hercegovini.

Pretresi su realizovani po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine u saradnji sa policijskim službenicima Federalne uprave policije, Ministarstvima unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Zeničko–dobojskog kantona, Bosansko – podrinjskog kantona, Srednjobosanskog kantona i Hercegovačko – neretvanskog kantona.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()