Dvojac optužen za zločin u Serdarima

Mirsadu i Nijazu Smajiću (61) na teret se stavlja da su ubili sedam i ranili dvije osobe, među kojima su djeca i starci i trudnica

28.12.2022. 10:51
  • Podijeli:
metak-pixsell-dejan-rakita.jpg Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Mirsada Smajića (58) zvanog Mire i Nijaza Smajića (61) zvanog Niče zbog ratnog zločina u Serdarima kod Kotor Varoša gdje je ubijeno sedam civila srpske nacionalnosti, a teško su ranjene dvije žene među kojima i trudnica u petom mjesecu trudnoće.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da je zločin počinjen 17. septembra 1992. godin. Optuženi su, kako navodi, za vrijeme rata i oružanog sukoba u svojstvu pripadnika struktura Teritorijalne odbrane RBiH na postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštitu civilnih osoba za vrijeme rata.

"Njima se na teret stavlja da su, zajedno sa drugim osobama, učestvovali u napadu na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području mjesta Serdari, Kotor Varoš. Kada su došli do kuće u kojoj su se nalazili civili iz porodica Serdar, Tepić i Bencuz, među kojima starije osobe, djeca i jedna trudnica, bacilli eksplozivnu napravu u kuću. Nakon toga su pucanjem iz vatrenog oružja nasilno ušli u objekat i ubili civilne žrtve, ukupno sedam osoba, dok su dvije osobe teško ranjene, ukuljučujući i ženu u 5. mjesecu trudnoće", rekao je Grubešić.

Ona navodi da se Smajići terete za krivičnog djelo zločin protiv civilnog stanovništva.

"Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 16 svjedoka, 2 stručna vještaka i prilaganjem više desetina materijalnih dokaza", dodao je Grubeši.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()