Bh. carinici od stranaca oduzeli 30.000 dolara pa građane podsjetili šta i kako moraju prijaviti

Ovim povodom su najavili da će u narednom periodu pojačano kontrolisati prijenos gotovine preko svih međunarodnih graničnih prijelaza

14.12.2023. 14:30
  • Podijeli:
carina.jpg

Carinski službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine u saradnji sa službenicima Granične policije Bosne i Hercegovine su na graničnom prijelazu Deleuša između Bosne i Hercegovine i Crne Gore privremeno su oduzeli od dvoje državljana Bjelorusije gotovinu u iznosu od 30.000 američkih dolara.

"Novac je privremeno oduzet prilikom izlaska iz BiH i to iz razloga što nije bio prijavljen prilikom ulaska u BiH na graničnom prijelazu Rača, kada su strani državljani ulazili u carinsko područje BiH", saopćeno je iz UIO.

Ovim povodom su najavili da će u narednom periodu pojačano kontrolisati prijenos gotovine preko svih međunarodnih graničnih prijelaza.

Građane su podsjetili šta i kako moraju prijaviti kako ne bi bili u prekršaju i u situaciji da im bude oduzet novac.

"Pozivamo sva lica koja prenose gotovinu u iznosu većem od 20.000 KM da to prijave carinskoj službi BiH. Osim gotovine, obaveza prijavljivanja se odnosi i na vrijednosne papire, čekove i slično, čija je vrijednost veća od 20.000 KM".

Prijava se podnosi na pisanom "Obrascu za prijavu gotovine" koji sadrži podatke o:

• podnosiocu (ime prezime, datum mjesto rođenja, državljanstvo),
• vlasniku gotovine,
• predviđenom primaocu gotovine,
• iznosu i vrsti gotovine,
• porijeklu i namjeni gotovine,
• smjeru putovanja i
• prijevoznom sredstvu.

Svako fizičko lice može popuniti obrazac elektronskim putem, te ga ispunjenog i isprintanog predati službeniku na graničnom prijelazu ili ga ispuniti na samom graničnom prijelazu - ukazali su iz UIO.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()