Akcija "Black Tie 2": Razbijena cijela kriminalna organizacija

U ovoj raciji velikih razmjera privedeni su oni za koje se sumnja da su dio 'užeg kruga' narkobosa uhapšenog 2022. godine

23.04.2024. 20:30
  • Podijeli:

Ispitivanje 23 osobe, među kojima i visokorangiranih dužnosnika policijskih i sigurnosnih snaga u BiH, uhapšenih jučer u velikoj akciji kodnog naziva "Black Tie 2", nastavljeno je i danas.

O ovoj akciji belgijske, bh., francuske i američke službe, oglasili su se i iz Europola, uz čiju podršku je akcija provedena.

Kažu, u ovoj raciji velikih razmjera privedeni su oni za koje se sumnja da su dio 'užeg kruga' narkobosa uhapšenog 2022. Riječ je, naime, o Edinu Gačaninu Titu.

U sklopu akcije "Black Tie 2" izvršene su provjere računa u devet komercijalnih banaka u BiH i to za osam pravnih i osam fizičkih lica, potvrđuju iz SIPA-e. Time su, dodaju, blokirane i određene transakcije.

"Tom prilikom su za predmetna pravna i fizička lica izvršene privremene obustave transakcija u ukupnom iznosu od 614 hiljada KM, otprilike nekih 24 hiljade eura i 2261 amrički dolar. Prilikom rada na predmetu u jednoj od komercijalnih banaka izvršen je pretres jednog sefa dok je drugi sef blokiran", kazala je Jelena Miovčić, glasnogovornica SIPA-e.

Iz EUROPOL-a poručuju - jučerašnjom akcijom srušen je najuži krug “globalnog kralja droge” i prekretnica je u borbi protiv 'super kartela', saveza kriminalnih mreža koje su kontrolisale veći dio evropske trgovine kokainom. Riječ je, naime, o kartelu Tito i Dino.

Među 23 osobe koje su juče uhapšene nisu samo saučesnici, već i korumpirani službenici koji su identificirani kao pomagači kriminalnih aktivnosti mreže. Uoči ove akcije, bh. vlasti su već uhapsile dvojicu osumnjičenih i zaplijenile 55.000 eura u gotovini, 8 komada vatrenog oružja, 11 policijskih radija i dokumentaciju o pranju novca. Na dan akcije, policija je zaplijenila dodatni novac, automobile, laptopove i druge dokaze.

U nekoliko bh. gradova jučer su se mogli vidjeti policijski kombiji i duge cijevi. Pretresi su izvršeni na ukupno 40 lokacija u Sarajevu, Mostaru i Zenici, uz pomoć kantonalnih MUP-ova.

"Policijski službenici Uprave policije MUP ZDK pružili su asistenciju pripadnicima Državne agencija za istrage i zaštitu prilikom vršenja pretresa na dvije lokacije i to u upravnoj zgradi kantonalne bolnice Zenica i Fitnes klubu A-fit vlasništvo A.H. iz Zenice", kazao je Samir Valentić, glasnogovornik MUP-a ZDK.

Podsjetimo, među privedenim su i v.d. direktora Federalne uprave policije Vahidin Munjić, šef specijalnih jedinica policije FUP-a Mustafa Selmanović te biznismen Gordan Memija. Iz Tužilaštva kažu, dokazi su prikupljeni na osnovu kriptovanih aplikacija.

"Aktivnosti su usmjerene na procesuiranje osoba osumnjičenih za organizirani kriminal, neovlašten promet velikih količina opojnih droga, pranje novca i druga povezana kaznena dijela", poručio je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH.

Iz EUROPOL-a dodaju kako je cilj ove akcije bio podizanje optužnice i krivično gonjenje bh/holandskog državljanina kojeg Europol i Holandija smatraju visokovrijednom metom, i kojeg su holanske vlasti prošle godine osudile na sedam godina zatvora zbog trgovine drogom.

Drugi operativni cilj bio je razbijanje cijele kriminalne organizacije, budući da je uprkos njegovom hapšenju u novembru 2022. , istraga pokazala da je nastavio usmjeravati trgovinu drogom iz zemalja izvora u Južnoj Americi, u Evropu i Australiju iz svoje baze u Dubaiju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()