Čovićev prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH već osuđen na propast

Parlamentarci Trojke ne žele ni da čuju

13.02.2024. 14:51
  • Podijeli:
dragan covic denis kapetanovic pixsell-65b2d623caff6.webp Foto: Denis Kapetanović / Pixsell

HNS je i zvanično objavio prijedlog za izmjene Izbornog zakona BiH i to u dijelu izbora člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Ukratko, prijedlog podrazumjeva da se član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda bira tako što će mu uvjet biti da pobjedu odnese u tri kantona gdje većinski žive Hrvati.

No, čini se da je taj prijedlog već osuđen na propast. On mora biti usvojen u Parlamentu BiH, ali…

Naime, sinoć je prvi reagirao zastupnik SDP-a Saša Magazinović koji je kazao da HDZ-ov prijedlog neće dobiti podršku.

"Niko ne treba da računa na to da ću podržati bilo koje rješenje kojim će desetine hiljada ljudi, pa i ja sam, nastaviti biti diskriminisani i onemogućeni u kandidaturi za institucije naše države. Znam da ovaj moj stav podržavaju kolege iz stranaka Trojke", rekao je Magazinović.

Sličan stav imala je i zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić.

"Fascinira me ova polemika oko izbora članova Predsjedništva, ne može se mijenjati bez izmjena Ustava", rekla je Ćudić na BHRT-u.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()