Bunoza za UNU otkrio: Usaglašeno 95 odsto Zakona o Sudu

Državni ministar se nada da će Evropska unija prepoznati rezultate koje je postigla vlast

20.03.2024. 20:55
  • Podijeli:

S dnevnog reda posljednje sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) skinut je novi tekst Nacrta Zakona o sudu BiH.

Tekst ovog Zakona je skinut i sa sjednice Vijeća ministara održane 12. marta.

Tim povodom razgovarali smo s ministrom pravde BiH Davorom Bunozom, koji nam je u razgovoru kazao da je 95 odsto Zakona o Sudu BiH usaglašeno.

Foto: UNA (Ministar Bunoza s našom novinarkom)

"Do kad će biti, dok se ne usuglasimo, jer takav zakon moramo donijeti konsenzusom u Vijeću ministara, da bi imao šansu da se potvrdi u parlamentarnoj skupštini", rekao je.

Šta je tih 5 posto?

"U tih pet posto spada sjedište drugostupanjskog suda ali isto tako mislim da ne postoji konsenzus i u vezi kaznenih nadležnosti kada govorimo oo kaznenim djelima koja su počinjena na teritoriji jednog entiteta."

Po vama gdje bi trebalo biti sjedište Apelacionog vijeća?

"Bilo gdje u Bosni i Hercegovini. Ne postoji međunarodni standard. Iz praktičnih razloga prijedlog je bio Istočno Sarajevo, to je stav i mišljenje iz Venecijanske komisije iz razloga što su sve institucije blizu, pa i državni zatvor. Ali ako neko pita zašto ne može Banja Luka, ja nemam adekvatan odgovor zašto ne može. Ja da biram iz subjektivnih razloga bih izabrao Mostar.   

Nadam se da će Evropska unija prepoznati naše rezultate, poručio je Davor Bunoza, ministar pravde BiH za Unu. Smatra da su to već pohvalili EU zvaničnici kada su istakli da je bh. vlast u jednoj godini uradila ono što nije u zadnjih deset, pa se nada pozitivnom ishodu.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()