Brisel: Održan Politički forum na visokom nivou između BiH i EU, poslane ohrabrujuće poruke

Nastavak evropskog puta

05.12.2023. 18:20
  • Podijeli:

Članovi kolegija i predstavnici klubova poslanika i delegata oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) učestvovali su danas u Briselu na drugom sastanku Političkog foruma na visokom nivou između Evropske unije (EU) i Bosne i Hercegovine.

Sastanak su zajednički organizovali evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Olivér Várhelyi i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Nakon uvodnih obraćanja komesara Várhelyija i predsjedavajuće Krišto, učesnicima sastanka obratili su se predsjedavajući Doma naroda Kemal Ademović, predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Marinko Čavara, zamjenici presjedavajućeg Doma naroda Dragan Čović i Nikola Špirić te zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denis Zvizdić.

Na sastanku su, uz ostale zvaničnike vlasti entiteta, Distrikta Brčko i kantona, govorili predsjedavajući Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu PSBiH Šerif Špago, član Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda PSBiH Safet Softić, presjedavajuća Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Marina Pendeš, predsjedavajući Kluba SDP u Predstavničkom domu Saša Magazinović, član Kluba poslanika SDS-PDP-Za pravdu i red Nenad Grković, zamjenica Kluba poslanika HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP – HNS, HSP DR AS BiH, HDU BiH Darijana Filipović, predsjedavajući Kluba poslanika Narod i pravda u Predstavničkom domu PSBiH Nihad Omerović te predsjedavajući Srpskog kluba u Predstavničkom domu Čedomir Stojanović.

Današnji sastanak, istaknuto je, pokazuje da se zajedničkim i predanim radom nastavlja evropski put BiH a ocijenjeno je da je uz pojačan napor mogu postići mnogo bolji rezultati.

U zaključcima je istaknuto da je kandidatski status doveo do političkog konsenzusa među političkim akterima u BiH kakvom ranije nismo svjedočili a komesar Várhelyi naglasio je uočljiv pozitivan utjecaj nove političke strukture te da već Vijeće ministara EU bilo u pravu kada je predložilo otvaranje pristupnih pregovora.

Várhelyi je također ocijenio da je nakon današnjeg, po njemu vrlo ohrabrujućeg, skupa jasno da postoji isto razumijevanje smjera kojim se želi ići i onoga šta je potrebno činiti da bi se stiglo do zacrtanog cilja. Istovremeno, uočljiva je želja da se rezultati postižu na svim nivoima vlasti u BiH.

Na kraju, pozvao je izvršne vlasti da svaki trenutak koriste za ispunjenje prioritetnih zadataka koje je nužno ispuniti za otvaranje pregovaračkog procesa.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()