Borrell uoči samita EU - Zapadni Balkan: Proširenje EU-a radi poboljšanja mira, sigurnosti, prosperiteta

Proširenje se mora ubrzati. To je naša garancija za sigurnost i najvažniji je način da postanemo partneri

13.12.2023. 19:05
  • Podijeli:
Josep Borrell foto Profimedia-63cd4b3604df1.webp Foto: Profimedia

Visoki komesar Evropske unije za vanjsku politiku Josep Borrell izjavio je danas da bi proširenje EU-a na zemlje Zapadnog Balkana bilo ulaganje u mir, sigurnost i prosperitet, javlja Anadolu.

“Proširenje se mora ubrzati. To je naša garancija za sigurnost i najvažniji je način da postanemo partneri“, rekao je Borrell uoči samita EU-Zapadni Balkan u Briselu.

Prema Borrellovim riječima, promjenjivi uslovi širom svijeta doveli su u opasnost sigurnost i stabilnost Evrope.

“Naš je vitalni interes da radimo i sarađujemo što je bliže moguće sa zemljama Zapadnog Balkana, koje su naše buduće članice“, kazao je Borrell.

Najavio je novi paket podrške Albaniji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji za suprotstavljanje prijetnjama sajber sigurnosti.

“Ova finansijska podrška ima za cilj da ojača naše partnere protiv izazova sa kojima se suočavaju u ovoj ključnoj oblasti, doprinoseći evropskoj sigurnosti“, istakao je Borrell.

I italijanska premijerka Giorgia Meloni izrazila je nadu da će samit lidera EU – Zapadni Balkan postići značajan napredak.

“Naša nada danas je da se ne vrtimo u krug. Ako dajemo nadu, ona mora biti praćena opipljivim i konkretnim rezultatima“, rekla je Meloni.

Lideri šest zemalja Zapadnog Balkana okupili su se u Briselu na samitu s liderima EU-a, za koji se očekuje da će se fokusirati na potencijalne zajedničke odgovore na izazove u sve složenijem geostrateškom kontekstu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()