Borenović: Republika Srpska se nalazi u teškoj ekonomskoj poziciji

Predsjednik PDP-a poručio da vlast svake sedmice zadužuje narod RS

10.08.2023. 12:14
  • Podijeli:
branislav borenovic una-64d4b847bfab6.webp Foto: UNA

Predsjednik PDP-a Brnaislav Borenović kazao je povodom obustavljanja projekata u Republici Srpskoj da je ovo ekonomska izolacija.

"Republika Srpska se nalazi u teškoj ekonomskoj poziciji. Jučerašnje saopštenje Njemačke ambasade potvrđuje ove slutnje - stopirana su četiri projekta. Sankcije pogađaju ekonomiju, ali ne i vladajuće strukture", rekao je Borenović.

Istakao je da Njemačka zajedno sa Srbijom, Hrvatskom, Italijom i Slovenijom čini 65 odsto okupno izvoza Republike Srpske.

"Jedan od najznačanijih naših spoljnotrgovinskih partnera zvanično saopštava da odustaje od četiri projekta koja se direktno tiču Republike Srpske. Odgovornost za to snose vladajuće strukture, koje nemaju ni mudrosti, ni ozbiljnosti. Jedini smo u regionu koji se nalaze pod nekom vrstom tihih, ali već vidljivih sankcija. Prvo iz Brisela, sada iz Njemačke", dodaje prvi čovjek PDP-a.

Upozorava da vlast svake sedmice zadužuje narod Republike Srpske.

"46.000 radnika u RS ne ostvaruju zdravstveno osiguranje, od čega najveći dio zdravstvenih radnika. Tenderi se pišu kod politički podobnih preduzeća", jasan je Borenović.

Upitan kako reaguje na Christiana Schmidta, visokog predstavnika u BiH, a kojeg ne priznaju u Republici Srpskoj, Borenović je kazao, da koliko on zna, Schmidt je turista.

"Međutim, kad dođe u Republiku Srpsku, ima policijsku zaštitu. Kako turista ima mogućnost da dobije povlašteni status u RS? Ja sa Schmidtom nemam nikakvu komunikaciju. Koliko znam, neko sa njim javno, neko tajno, komunicira. Čak i vlast RS. Razgovarao bih sa Schmidtom, sa bilo kim ko dođe u BiH. Bio on turista ili ne. Samo tako možete da izrazite svoj stav", jasan je Borenović.

Osvrnuo se i na potencijalnu kandidaturi Jelene Trivić za gradonačelnika Banjaluke.

"Izbjegavam bilo kakvu polemiku unutar opozicionih redova unutar medija. Javno prepucavanje ide u korist vladajućeg režima. Logično je da PDP ima svog kandidata, kao što je logično da Stanivuković ide na provjeru građana i da građani kažu svoj stav da li je isporučeno sve ono što je obećanje. A ima vidljivih rezultata. Svaka dodatna kandidatura je direktna podrška vladajućem režimu. Jer, mi živimo u jednokružnom sistemu. Treba dovoljno zrelosti i mudrosti među nama samima, da o tome razgovaramo direktno", jasan je Borenović.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()