BiH se zadužuje 110 miliona eura kod EBRD-a za gradnju autoputa kod Mostara

Ugovor u Sarajevu potpisali ministar Srđan Amidžić i šefica Kancelarije EBRD Manuela Naesi

20.12.2023. 11:15
  • Podijeli:
autoput-yt.jpg

Ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić i šefica Kancelarije EBRD-a u BiH Manuela Naesl danas su potpisali sporazum o kreditu EBRD-a za izgradnu autoputa Koridor 5C na dionici Mostar sjever-Mostar jug.

Srđan Amidžić je poručio da je u pitanju značajan projekat te da će se graditi 15 kilometara autoputa i dvije petlje Mostar jug i Mostar sjever.

"Ukupna vrijednost 110 miliona eura, a kredit se uzima na 15 godina i to je prvi značajan posao o kojem smo danas govorili. Bitan je za sve ljude i u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj", rekao je.

On je poručio da je nakon što je danas završen jedan projekat, počinju razgovori sa drugim značajnim projektom.

"Pričali smo oko finansiranja dijela magistralnog puta od Foče do Huma. Očekivana vrijednost projekta je oko 100 miliona eura gdje bi grantovska sedstva bila nekih 40 miliona eura. Dužina te dionice je 19,5 kilometra i smatramo izuzetno bitnim i taj projekat", rekao je.

Manuela Naesl je kazala da je danas potpisan ugovor o finansiranju ključne dionice od koje će se danas raspolagati sa prvom polovinom tranše.

"U pitanju je koridor 5C. Konkretno, projekat je u vrijednosti od 220 miliona. Danas prva polovina je na raspolaganju. Radit će se na novoj dionici Koridora 5C između Mostara sjever i Mostara jug. Također, projekat će se finansirati sa 150 miliona eura granta iz investicionog okvira za Zapadni Balkan i od strane lokalnih banaka koje su već odabrane javnim tenderom", rekla je.

Ona je kazala da će projekat poboljšati putnu infrastrukturu, službe u blizini grada Mostara, poboljšati transport ljudi, vezat će gradske ulice, umanjit će troškove goriva, doprinijet će sigurnosti na putu i smanjenju zagađenja zraka.

"EBRD je započeo finansiranje ovog koridora 2008. godine. Od tada banka je finansirala preko jedne milijarde. Imali su ključnu ulogu u mobilisanju investicijskog okvira Zapadnog Balkana kroz EU koji je preko 800 miliona", rekla je.

Naesl je poručila da je Koridor 5C dio internacionalne mreže puteva i povezuje Budimpeštu sa Jadranskim morem na jugu. Njegova ukupna dužina je oko 300 kilometara te je ključan za transportnu infrastrukturu u BiH kao i za željeznice, tako i za ceste. Procjena je da je preko 40 posto ljudi naseljeno tu i da se stvara preko 60 posto GDP-a duž koridora koji je dug 30 kilometara.

"Mnogo je projekata urađeno u posljednjih 15 godina, od 25 do 30 projekata svake godine. Ovaj se poprilično dugo gradi", rekla je.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()